Σήμα κινδύνου από τον ΙΣΑ για τον ιό του Δυτικού Νείλου - Έξι νεκροί - Οι επικίνδυνες περιοχές

Να λάβουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια καλεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τους πολίτες, με αφορμή  νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που είχαν σαν αποτέλεσμα έξι θανάτους. Και οι έξι θάνατοι ήταν ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών.

Εξάλλου, με  βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από τις αρχές της φετινής περιόδου  μέχρι τις 14 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.

Ο ΙΣΑ από την πλευρά του εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Παράλληλα καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω των κρουσμάτων της νόσου, έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Με βάση την περιοχή έκθεσης των ασθενών στον ιό, εκτιμάται ότι μολυσμένα κουνούπια κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε:

Πιερία (Δήμος Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού)
Πέλλας (Δήμος Πέλλας)
Ροδόπης (Δήμος Ιάσμου)
Ξάνθης (Δήμος Τοπείρου, Αβδήρων, Ξάνθης)
Καβάλας (Δήμος Νέστου και Θάσου)
Λάρισας (Δήμος Λάρισας, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Τεμπών)
Τρικάλων (Δημος Τρικκαίων)
Καρδίτσας (Δήμος Καρδίτσας)
Θεσσαλονίκης (Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
Ανατολικής Αττικής (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας)

«Εγκληματικές παραλείψεις»

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών είχαν αποτέλεσμα ο ιός του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας».

«Ειδικά ο νόμος Αττικής, βρέθηκε πέρσι στο μάτι του κυκλώνα με ένα πρωτοφανή για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα τις προηγούμενες χρονιές κατεγράφησαν και κρούσματα ελονοσίας. Όλα αυτά αποδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες σε επίπεδο πρόληψης», πρόσθεσε.

«Είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης που οφείλει να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας», επεσήμανε ο κ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

⎯ χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

⎯ τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

⎯ χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

⎯ απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.

⎯ κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

⎯ πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

⎯ κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό τσιμπώντας άγρια πτηνά που είναι φορείς του, ενώ δεν μπορούν να κολλήσουν από νοσούντες ανθρώπους. Ο ιός δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων, μολυσμένης σύριγγας ή βελόνας και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό;

Από τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, οι περισσότεροι δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα και το ανοσοποιητικό τους θα καταφέρει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Περίπου το 20% θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα γρίπης και λιγότεροι από 1% θα εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, νεφροπάθειες, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικά προβλήματα και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

ιός Δυτικού ΝείλουΙΣΑσήμα κινδύνου