ΔΕΗ: Ηλεκτροσόκ από τους φουσκωμένους λογαριασμούς που φτάνουν σωρηδόν στους καταναλωτές - Γιατί οι μετρήσεις είναι λάθος

Φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος γεμάτοι λάθη φτάνουν σωρηδόν στους πελάτες της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα κυρίως των προβλημάτων καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Σύμφωνα και με καταγγελίες που έχουν γίνει στα «ΝΕΑ», νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με την πληρωμή ασυνήθιστα υψηλών χρηματικών ποσών σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος. Με μια πιο προσεκτική ματιά, ο καταναλωτής θα διαπιστώσει ότι αφενός πρόκειται για εκκαθαριστικό λογαριασμό και αφετέρου πως αυτός δεν αφορά τη συνηθισμένη τετράμηνη περίοδο αλλά πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και 12 μήνες. Με απλά λόγια, σύμφωνα και με καταγγελίες που έχουν γίνει στην εφημερίδα, σε χιλιάδες κατοικίες έχουν να γίνουν καταμετρήσεις τουλάχιστον έναν χρόνο. Ετσι οι καταναλωτές στο διάστημα αυτό πληρώνουν ποσά έναντι της κατανάλωσης και αίφνης έρχεται το τελικό ποσό της εκκαθάρισης το οποίο είναι τσουχτερό!

Επιβεβαίωση

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» και ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών του ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) Δημήτρης Καρέλης: «Πράγματι, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από το ότι εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων του εξειδικευμένου προσωπικού των καταμετρητών, ο Διαχειριστής αναθέτει σε εργολαβίες την καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτό το έργο είτε δεν έχουν πείρα είτε για να κατεβάσουν το κόστος προσλαμβάνουν άπειρο προσωπικό, το οποίο αφενός δεν γνωρίζει το αντικείμενο και αφετέρου εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά του».

Στον ΔΕΔΔΗΕ οι καταμετρητές είναι μόλις 283, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του Διαχειριστή, όταν οι μετρητές ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια. Εκ των πραγμάτων η καταγραφή της πραγματικής κατανάλωσης ρεύματος είναι αδύνατη. Ετσι, όπως προαναφέρθηκε, η καταμέτρηση ανατίθεται σε εργολαβίες: «Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές αμείβονται με 200 και 300 ευρώ, ασφαλίζονται για τρεις ή τέσσερις ώρες και ο φόρτος εργασίας που έχουν είναι τεράστιος. Οι παροχές για τις οποίες πρέπει να καταγράψουν τις ενδείξεις μέτρησης ανέρχονται σε 600 και 700», συμπληρώνει ο Δημήτρης Καρέλης.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι μετρήσεις και οι λογαριασμοί τους είναι σωστοί, θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανακαταμέτρησης και ελέγχου του ρολογιού τους στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι εργολάβοι

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εργολάβοι της καταμέτρησης δεν φέρουν εις πέρας το έργο που τους ανατέθηκε, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στις συμβάσεις ρήτρες και ποινές. «Όπου κι αν γίνεται έλεγχος αποκαλύπτει μία πραγματικά αλγεινή εικόνα, καθώς δεν αφορά μόνο την ορθή λήψη-ένδειξη, αλλά και μια σειρά ζητημάτων», λέει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Καταμετρητών και συνεχίζει: «Δεν καταμετρούνται παροχές, που δεν είναι μόνο σε κλειστά ακίνητα, αλλά ολόκληροι οικισμοί και απομακρυσμένες παροχές, που δεν έχουν καταμετρηθεί για χρόνια καθώς και αμέτρητα δημόσια και δημοτικά κτίρια».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρέλη, οι ρήτρες και οι ποινές δεν εφαρμόζονται άμεσα αλλά η συνήθης πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ είναι να δίνει παρατάσεις στους εργολάβους για την εκτέλεση του έργου τους.

Ο πρόεδρος σημειώνει επίσης στα «ΝΕΑ» ότι η δουλειά του καταμετρητή δεν είναι απλή και δεν αρκείται μόνο στην καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών: «Απαιτείται ο έλεγχος για τυχόν παραβάσεις, όπως κομμένες σφραγίδες (κιβωτίου, διανομέων, κυψελών και ακροδεκτών ως ένδειξη για παράνομη επέμβαση), πιθανές ρευματοκλοπές, παράνομες ηλεκτροδοτήσεις ή επανασυνδέσεις, έλεγχος για τυχόν σφάλματα ή βλάβες στο μετρητικό σύστημα, εντοπισμός επικίνδυνων παροχών κ.λπ.».

Οι ρευματοκλοπές

Με τον τρόπο αυτόν της καταμέτρησης, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αντιμετωπίζεται και το τεράστιο πρόβλημα των ρευματοκλοπών το οποίο επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές και στερεί πολύτιμα έσοδα του Δημοσίου (π.χ. απώλεια ΦΠΑ).

Στις προτάσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται οι προσλήψεις των εργολαβικών εργαζομένων στην καταμέτρηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι δουλεύοντας υπό καλύτερες εργασιακές συνθήκες και εκπαιδευόμενοι από τους έμπειρους και μόνιμους υπαλλήλους του Διαχειριστή θα έφερναν καλύτερα αποτέλεσμα στη δουλειά τους.

Επιπλέον, μία από τις παρεμβάσεις που θα έφερνε αξιόπιστη και σε πραγματικούς χρόνους καταμέτρηση των ρολογιών είναι το έργο των «έξυπνων μετρητών».

ΔΕΗΛάθος μετρήσειςΦουσκωμένοι λογαριασμοί