Ολα πλέον δείχνουν ότι η Αθήνα άντεξε τον σεισμό και γλίτωσε τα χειρότερα. Τα 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν όπως λένε και οι σεισμολόγοι ο κύριος σεισμός και θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν θα έρθουν χειρότερα. Η χθεσινή σύσκεψη των ειδικών στον ΟΑΣΠ που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε ότι η σεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν χθες το μεσημέρι τα 4,3 Ρίχτερ.
«Με ελάχιστη επιφύλαξη»
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός».
Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.Ο κ. Λέκκας – που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ – υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέφερε, πως ο σεισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.
Να σημειωθεί ότι, εκτός από τη σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέχρι το πρωί άλλοι δύο μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, 12 δονήσεις άνω των 2 Ρίχτερ και 27 δονήσεις μικρότερες των 2 Ρίχτερ. Συνολικά έχουν σημειωθεί 42 μετασεισμοί, σε διάφορα σημεία του δυτικού άκρου του ρήγματος της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγούλας (βορειοδυτική Αττική).
Στους Δήμους οι δηλώσεις για τις ζημιές
Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.
Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.