Οταν κατάφεραν να διασωθούν από τον πόλεμο στο Αφρίν, δεν φαντάζονταν ότι θα βρουν το ταίρι τους σε έναν καταυλισμό. Οι δύο Κούρδοι από τη Συρία, η Ρουκία Αράμπ, 18 ετών, και ο Μοχάμεντ Χάμο, 26 ετών, έφθασαν στη Λέσβο με τις πολυμελείς οικογένειές τους, γονείς, θείους και αδέλφια, την άνοιξη του 2018 και γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
Η γνωριμία τους δεν προχώρησε, όπως λένε στην «Καθημερινή», γιατί στο ΚΥΤ ακολούθησαν επιθέσεις αραβόφωνων στους Κούρδους και αποχώρησαν κακήν κακώς για άλλη προσωρινή δομή, στη Λάρσο. Εκεί ο Μοχάμεντ «ζήτησε το χέρι» της Ρουκία τρεις φορές από τον πατέρα της, αλλά εκείνος παρέμενε ανένδοτος.
Στη συνέχεια, οι δύο οικογένειες μεταφέρθηκαν στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και η επικοινωνία τους έγινε συχνότερη. Ο Μοχάμεντ έγινε «πιστοποιημένος» εθελοντής του Καρά Τεπέ. «Εβαφε, έκανε ηλεκτροκόλληση, ερχόταν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είχαμε αφίξεις για να βοηθήσει, πολύ εργατικός», λένε γι’ αυτόν οι εργαζόμενοι του καταυλισμού. «Νομίζω πως η εργατικότητά του έκανε τον πατέρα της Ρουκία να πει το “ναι”, και βέβαια και η δική της επιμονή», μας λέει ο θείος της.
Νέο σπίτι
Στον Μοχάμεντ και στη Ρουκία παραχωρήθηκε από το Κέντρο ένα νέο σπιτάκι για τη νέα οικογένεια.
Η Ρουκία πήγε στο «Κομμωτήριο» του Κέντρου για το χτένισμα και το μακιγιάζ, μαζί με τα παρανυφάκια. Ο γαμπρός, που δανείστηκε το γαμπριάτικο κοστούμι από τον διοικητή του Κέντρου, Σταύρο Μυρογιάννη, περίμενε τη νύφη με μια ανθοδέσμη ανά χείρας και με τα πεθερικά. Η νύφη κατέφθασε με αυτοκίνητο που έκανε βόλτες γύρω από το μεγάλο κλειστό αμφιθέατρο του Κέντρου και εκατοντάδες προσφυγάκια να τρέχουν από πίσω της.
«Αυτός είναι ο Καρά Τεπές»,είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Μυρογιάννης. Ανάμεσα στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, και το ΚΥΤ Μόριας, όπου συγκεντρώνονται τριπλάσιοι αιτούντες άσυλο σε σχέση με τη χωρητικότητά του, βρίσκεται το ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Καρά Τεπέ. Εδώ δεν υπάρχουν ουρές για το φαγητό. Πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο σερβίρονται σε κάθε «σπίτι» – κάθε οικογένεια έχει το δικό της προκατασκευασμένο οικίσκο, σε σύνολο 261 που έχει χορηγήσει η Υ.Α. μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου. Ενας χώρος που «δίνει αξιοπρέπεια και καθημερινότητα στους πρόσφυγες, έχοντας ως αρχή τον σεβασμό όλων».