Ομόφωνα ενόχους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον 78χρονο θεωρούμενο ως εγκέφαλο στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012, και τρεις συγκατηγορουμένους του.
Μετά από πολλές συνεδριάσεις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου Κακουργιοδικείου επί της ενοχής, για τους κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση του 26χρονου φοιτητή, το πτώμα του οποίου δεν έχει εντοπιστεί ως σήμερα.
Η κρίση τακτικών και λαϊκών δικαστών για τον ηλικιωμένο βασικό κατηγορούμενο – τον «εγκέφαλο» της υπόθεσης – είναι πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος όπως και πρωτόδικα, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αρπαγής, απόπειρας εκβίασης και σύστασης συμμορίας.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους επίσης, για σύσταση συμμορίας δύο από τους κατά τη δικογραφία συνεργούς του 78χρονου και για απόπειρα εκβίασης τον τέταρτο κατηγορούμενο.
Το δικαστήριο θα ανακοινώσει σύντομα τις ποινές των τεσσάρων ατόμων που κάθισαν στο εδώλιο
Το «ελαφρυντικό»
Τώρα ο 78χρονος κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου δίνει «μάχη» για να «σπάσει» τα ισόβια μέσω της αναγνώρισης ελαφρυντικών.
Η υπεράσπιση του 78χρονου, επικαλούμενη τον νέο Ποινικό Κώδικα, ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου προτέρου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που πρώτη φορά εισάγεται στον κώδικα.
Ωστόσο, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου εισηγήθηκε προς το δικαστήριο την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά σε αυτό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου δεν επαρκεί για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, εάν το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. «Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κατ’ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαρεία προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη» τόνισε η εισαγγελέας με τους συγγενείς και φίλους του άτυχου νεαρού να υποδέχονται την πρόταση χειροκροτήματα.
Εκτός από τον βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης, την αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι κατά περίπτωση για σύσταση συμμορίας και απόπειρα εκβίασης.
Αυτήν την ώρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τα αιτήματα για την αναγνώριση των ελαφρυντικών.
Το χρονικό
Ο Μάριος Παπαγεωργίου εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου του 2012, έχοντας αναχωρήσει νωρίτερα με το αυτοκίνητό του για το Αίγιο, από το Διακοφτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές. Τα ξημερώματα της 10ης Αυγούστου, η μητέρα του Μάριου δέχθηκε ένα απειλητικό τηλεφώνημα από αγνώστους ζητούσαν 620.000 ευρώ ως λύτρα, προκειμένου να απελευθερώσουν το παιδί της. Ο 73χρονος που ήταν και οικογενειακός φίλος, έπεισε την μητέρα να μην ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές, δήθεν αναλαμβάνοντας να κάνει εκείνος όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί ο 26χρονος. Όπως όμως αποκαλύφθηκε στην πορεία, εκείνος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την αρπαγή του νέου άνδρα.