Πανελλαδικές 2019: Ώρα για οριστικοποίηση του μηχανογραφικού – Τι πρέπει να προσέξετε

Μεικτά συναισθήματα άφησε η ανακοίνωση των βαθμολογιών την Παρασκευή στους πάνω από 100.000 υποψηφίους, οι οποίοι συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις κάνουν λόγο για αρκετά μεγάλη πτώση σε δημοφιλή τμήματα και σχολές όπως τα πολυτεχνικά και οι Ιατρικές, ενώ αντίθετα πιο σταθερές θα είναι οι Νομικές και οι Οικονομικές σχολές.

Στα κεντρικά ιδρύματα Πολυτεχνεία και Ιατρικές αναμένεται να συγκρατηθούν με μικρές απώλειες μορίων, δεν ισχύει όμως το ίδιο στην περιφέρεια, που ειδικά στην περίπτωση των Πολυτεχνείων αναμένεται βουτιά στα μόρια εισαγωγής.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τους υποψηφίους είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, με ημερομηνία οριστικοποίησης τη 15η Ιουλίου. Ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας από τον Σεπτέμβρη του 2019 αλλάζει ριζικά με νέα πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες αλλά κρύβουν και πολλές παγίδες, τις οποίες πρέπει να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι πριν κλειδώσουν τις επιλογές τους.

Μια πρώτη ανάγνωση των βαθμολογιών αλλά και του νέου μηχανογραφικού δελτίου μπορεί να δώσει κατευθύνσεις για τους υποψηφίους, που αναζητούν μία διέξοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τι να προσέξετε αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Παρά την εκτιμώμενη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων του εν λόγω επιστημονικού πεδίου κινείται σε πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες και αναζητεί διεξόδους προς τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ευκαιρία μπορούν να αποδειχθούν για τους υποψηφίους τα νέα τμήματα ψυχολογίας που ιδρύονται στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα, καθώς είναι πολύ πιθανόν, λόγω του ότι θα είναι η πρώτη εμφάνισή τους φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, να μην καταγράψουν μεγάλη ζήτηση και να έχουν χαμηλή βάση.

Παράλληλα, και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διαθέτει τμήματα που μπορούν να προσφέρουν άλλες διεξόδους πλην των «παραδοσιακών επαγγελμάτων», όπως το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Πρόκειται για το πεδίο που έχει δεχθεί τις πιο σαρωτικές αλλαγές, εκτοξεύοντας τον αριθμό των δημοφιλών τμημάτων. Δεκάδες νέες σχολές Γεωπονίας, πολυτεχνικά τμήματα αλλά και φυσικομαθηματικά προστίθενται φέτος στο μηχανογραφικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν μία θέση σε αυτές να έχουν διευρυμένες επιλογές.

Τα τμήματα Γεωπονίας διπλασιάζονται στα 21 και «μοιράζονται» σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Παρέχουν πενταετείς σπουδές, όμως θα πρέπει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι τα καινούργια τμήματα ακόμα δεν διαθέτουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αντίστοιχα και στις θετικές επιστήμες θα λειτουργήσουν από δύο νέα τμήματα σε Μαθηματικά και Φυσική κι ένα νέο τμήμα Χημείας δίνοντας πρόσβαση και σε υποψηφίους με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισαχθούν σε αυτά.

Προσοχή χρειάζεται στα πολυτεχνικά τμήματα, καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτές των πενταετών και αυτές των τετραετών σπουδών. Οι πρώτες παρέχουν master ενώ οι δεύτερες όχι και δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφών ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Από φέτος πενταετή γίνονται τα πολυτεχνικά τμήματα σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκής ισοδυναμίας είναι ακόμα μακρύς.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Πολλές νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, λόγω των νέων τμημάτων που αφορούν σε δημοφιλή παραϊατρικά επαγγέλματα. Στον τομέα της Διαιτολογίας ιδρύονται τέσσερα επιπλέον τμήματα σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σητεία δίνοντας την ευκαιρία σε υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες να τα διεκδικήσουν. Παράλληλα, για τους μαθητές της Β. Ελλάδας αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα.

Η εργοθεραπεία είναι σύγχρονη επιστήμη, η οποία στοχεύει στην παρέμβαση σε άτομα με δυσλειτουργίες και περιορισμούς στην κίνηση, στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εκτέλεση έργων, ενώ από την άλλη, ανοίγει πολλές προοπτικές εύρεσης εργασίας σε κέντρα αποκατάστασης, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ.

4ο επιστημονικό πεδίο – Πληροφορικής και Οικονομίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο η ένταξη των τουριστικών σπουδών. Πρόκειται για έναν κλάδο που ανθεί στη χώρα και πλέον από τον Σεπτέμβρη του 2019 δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο δίνοντας την ευκαιρία εισαγωγής με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες, μια και θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα εν λόγω τμήματα σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση και μεταπτυχιακή εξειδίκευση προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους.

Παράλληλα, υπέρ πληθώρα σχολών καταγράφεται και στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία τετραπλασιάζονται. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι γνωστό ακόμα τι θα γίνει με την αντιστοίχηση των μετεγγραφών σε αυτά, όμως παρέχουν τη δυνατότητα εισόδου επιπλέον πρωτοετών στην εν λόγω ειδίκευση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

2019βάσειςΟριστικοποίησηπανελλαδικέςπροσοχήσχολέςυποψήφιοι