Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.45, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν οι σειρήνες των φυλακών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κρατούμενοι από τη δεύτερη και πέμπτη πτέρυγα έσπασαν τις πόρτες, ήρθαν στα χέρια, κυνηγήθηκαν και πήγαν στο διοικητήριο. Όταν ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προσπάθησε να κρατήσει την πόρτα κλειστή, ένας κρατούμενος τον χτύπησε με σίδερο στο χέρι και τον έριξε, ενώ οι κρατούμενοι συνέχισαν.
Οι κρατούμενοι της δεύτερης πτέρυγας έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα κρατώντας αυτοσχέδια μαχαίρια κινήθηκαν απειλητικά προς την πέμπτη πτέρυγα. Ένας σωφρονιστικός τραυματίστηκε, καθώς προσπάθησε να τους σταματήσει, ενώ οι συνάδελφοί του εγκλωβίστηκαν για ώρα στα κουβούκλια.
Η κρίση έληξε μετά την εντολή του διευθυντή προς τους άνδρες της ομάδας αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών να επέμβουν.
«Εμείς είδαμε ένα όχλο να κινείται μαζί από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό ήταν αρκετό να χτυπήσει συναγερμός γιατί οι υπάλληλοι μέσα είναι έμπειροι, καταλαβαίνουν όταν υπάρχει μια τέτοια δραστηριότητα και χτύπησαν τον συναγερμό για να μπουν μέσα οι ειδικές ομάδες», ανέφερε ο κ. Κωστίκας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών.
Παράλληλα, ο κ. Σκανδάμης τόνισε ότι «οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ένα ηφαίστειο βίας που παράγει βία εντός και εκτός της φυλακής», ενώ «εθνοτικές ομάδες κρατουμένων ασκούν την κυριαρχία τους εντός της φυλακής».
Παρ΄ όλα αυτά, επισημαίνει ο Μαρίνος Σκανδάμης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντί να λάβει τα αναγκαία μέτρα, «προσπαθεί να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και την ίδια στιγμή «κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι υπερβάλλουν ή λένε ψέματα».
Ο κ. Σκανδάμης προειδοποιεί ότι είναι «στο «κόκκινο» την κατάσταση στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας».
Ως άμεση λύση ο κ. Σκανδάμης προτείνει την εφαρμογή του lock down, δηλαδή το ολικό κλείσιμο της φυλακής για κάποιο χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονους ελέγχους ανά κελί, μετακινήσεις κρατουμένων κ.λπ., προκειμένου «να επιτευχθεί η ανάκτηση του ελέγχου της φυλακής και η επαναφορά σε κανονικότητα».