Φωτογραφίες µε τα στειλιάρια και τα ναζιστικά σύµβολα, η ορκωµοσία µέλους της Χρυσής Αυγής παρουσία του Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος διαβάζει τον όρκο της οργάνωσης, η στρατιωτική εκπαίδευση στον ποταµό Νέδα, βίντεο από οµιλίες βουλευτών στις τοπικές αλλά και το φωτογραφικό υλικό από το σπίτι του Χρήστου Παππά µπήκαν ενδελεχώς στο µικροσκόπιο των δικαστών, κατά την διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία μπήκε – επιτέλους – στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έπειτα από 361 συνεδριάσεις.
Διαφωνία για τη σειρά
Όπως αναφέρεται στο ethnos.gr.οι µάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν στο δικαστήριο µάλλον δεν το έκαναν σοφότερο, αφού δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις για το καταστατικό της οργάνωσης και τη δοµή του κόµµατος, µε αποτέλεσµα η ανάγκη για την παρουσία των κατηγορούµενων βουλευτών και δη του φερόµενου ως «αρχηγού» να καθίσταται επιτακτική. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, προέκρινε πάντως οι απολογίες των κατηγορουµένων να γίνουν µε αλφαβητική σειρά, µε την πλευρά της υπεράσπισης να ζητά να γίνουν ανά δικογραφία. Βέβαιο θεωρείται, ωστόσο, ότι όσοι από τους κατηγορουµένους είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα ζητήσουν να απολογηθούν µετά την εκλογική αναµέτρηση.
Οι εγκληματικές πράξεις
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε βάρος των µελών του ΠΑΜΕ και η επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ήταν από τις πιο «εµβληµατικές» υποθέσεις που εξετάστηκαν σε αυτήν τη µακρά διαδικασία, µε την ανάγνωση των εγγράφων (µεταξύ των οποίων βίντεο και φωτογραφικό υλικό) να διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο. Στα αυτιά των παρευρισκοµένων αντηχεί ακόµη η φωνή της µητέρας του Παύλου Φύσσα, αλλά και οι περιγραφές των Αιγύπτιων ψαράδων όταν αντίκρισαν τον Ιούνιο του 2012 µία οµάδα περίπου 20 χρυσαυγιτών να µπαίνει µε καδρόνια και λοστούς στο σπίτι όπου κοιµούνταν, σπάζοντας τα τζάµια και «ρηµάζοντας» στο ξύλο έναν πατέρα τριών παιδιών, µε αποτέλεσµα να µεταφερθεί στο νοσοκοµείο.
Για την πολιτική αγωγή, τα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσαν το κατηγορητήριο σε βάρος των εµπλεκόµενων βουλευτών (αλλά και µελών) για ένταξη σε εγκληµατική οργάνωση, «υπό τον µανδύα πολιτικού κόµµατος» σύµφωνα µε την κατηγορία
Η πρόταση Ντογιάκου
Στο σκεπτικό της πρότασής του προς το δικαστικό συµβούλιο, ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόµιµη λειτουργία ενός πολιτικού κόµµατος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Κατά την εν λόγω συνταγµατική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόµιµο πολιτικό κόµµα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση, η οποία, υπό τον µανδύα του πολιτικού κόµµατος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της µε τη χρήση σωµατικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωµατικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη µε πραγµατικό σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δηµόσιας τάξης».
Για την υπεράσπιση δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί ποινικά ως εγκληµατική οργάνωση ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Οµάδα ενός κόµµατος και κάνει λόγο για σκευωρία προκειµένου να πληγεί πολιτικά η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, υπήρχαν πολλά µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας που, όπως προέκυψε από τα αναγνωστέα έγγραφα, είχαν πρωτοστατήσει σε παράνοµες ενέργειες, για τις οποίες είχαν σχηµατιστεί δικογραφίες, που αποτέλεσαν άλλωστε και το υλικό αυτής της δίκης. Τελικά από τους 230 προτεινόµενους µάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν µόνο οι 70, ενώ οι µάρτυρες κατηγορίας άγγιξαν τους 147.
Σε έναν χρόνο η ετυμηγορία
Πάντως µένει πολύς δρόµος ακόµη µέχρι την ετυµηγορία του δικαστηρίου, καθώς αµέσως µετά τις απολογίες των 65 κατηγορουµένων τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, µε τους πρώτους να ξεπερνούν τους 150. Οι απολογίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν αρκετές εβδοµάδες µετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ενώ στη συνέχεια τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας. Πολύµηνη, ωστόσο, αναµένεται να είναι η φάση της αγόρευσης των συνηγόρων των δύο πλευρών, κυρίως βέβαια των κατηγορουµένων, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι.
Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν την απόφαση του δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2020 και οι πιο απαισιόδοξοι τον Μάιο. Εάν το δικαστήριο καταλήξει τελικά σε καταδίκες για το αδίκηµα της ένταξης ή της διεύθυνσης σε εγκληµατική οργάνωση, η ποινική µεταχείριση όσων κριθούν ένοχοι θα «πατήσει» επάνω στις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που προβλέπει ποινές από 5 έως 10 χρόνια για το απλό µέλος και ποινή 5 – 15 χρόνια για τους διευθυντές της οργάνωσης (ενώ µε τις παλιές διατάξεις η ποινή έφθανε µέχρι τα 20 χρόνια).