Ο εξωφρενικός αριθμός των 77 εκατομμυρίων φακέλων και 53.850.000 φύλλων χαρτιού για ψηφοδέλτια (107.700 δεσμίδες x 500 φύλλα) είχε παραγγείλει το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, τις Ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές που έπονται στις 7 Ιουλίου.
Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ, όμως το πιο λυπηρό από όλα στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε για την τριπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς και για αυτήν που ακολουθεί τον επόμενο μήνα.
Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν περίπου 500 έως και 1.000 τόνοι χαρτιού, σύμφωνα με τον Γιώργο Μήλιο, διευθυντή ενός εκ των μεγαλύτερων τυπογραφείων της Θεσσαλονίκης.
«Αν μιλήσουμε για τα μεμονωμένα ψηφοδέλτια ενός συνδυασμού και μόνο, για τους περίπου 400.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για περίπου δύο με τρεις τόνους χαρτιού ανά τυπογραφείο. Από την άλλη, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατό περίπου τόνους χαρτιού που είναι αναγκαίοι μόνο και μόνο για τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσει ένα τέτοιο τυπογραφείο» ανέφερε ο κ. Μηλιός.
Είκοσι τόνους χαρτί από τα ψηφοδέλτια των εκλογών συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο προγράμματος συλλογής έντυπου χαρτιού. Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, υπογραμμίζοντας ότι και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι με δική τους ευθύνη συλλέγουν για ανακύκλωση τόσο τα ψηφοδέλτια όσο και το προεκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.
“Αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης, καθώς το ανακυκλωμένο χαρτί θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες” τόνισε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι “το κέρδος από αυτή τη διαδικασία είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κάποιος ότι για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ευρώπη χρειάστηκε να κοπούν 150.000 δέντρα για να παραχθούν τα ψηφοδέλτια”.
“Το ίδιο μήνυμα, της ανακύκλωσης, θέλουμε να δώσουμε και ενόψει των εθνικών εκλογών” σημείωσε ο κ. Γεράνης, διευκρινίζοντας: “δεν χρειάζεται να γίνονται εκλογές για να κάνουμε ανακύκλωση. Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε τόσο περισσότερο βοηθάμε το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του τόπου”.
Στη διαδικασία της ανακύκλωσης αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου για την ανακύκλωση του χαρτιού των ψηφοδελτίων.