Τον έπιασαν από τις μασχάλες και άρχισαν να τον σέρνουν, με τους αυτόπτες μάρτυρες να ξεσπούν σε αποδοκιμασίες. Την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Λευκάδα, ένας από τους διαδηλωτές, ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Μαραγκάκης, απομακρύνθηκε με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από τους άντρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού,
Σύμφωνα με την καταγγελία της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις, τα μέλη της είχαν σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδιαζόμενων εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο.
Όπως αναφέρουν, στις 10:30 το πρωί, μόλις έφτασε ο Μιχάλης Μαραγκάκης, εκπαιδευτικός και μέλος της Πρωτοβουλίας, στο Νοσοκομείο όπου περίμενε άλλα μέλη για να ανοίξουν το πανό της Πρωτοβουλίας το οποίο κρατούσε διπλωμένο μαζί του, τον σταμάτησε η ασφάλεια, του ζήτησε την ταυτότητα και τον πήγε αναγκαστικά στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση όπου κρατήθηκε για μια ώρα.
Στη συνέχεια ο καθηγητής συμμετείχε στην ποδηλατάδα όπως είχε προγραμματιστεί, και μετά το τέλος της δράσης, χωρίς να κρατάει κάποιο πανό έφτασε στην κεντρική πλατεία, όπου βρισκόταν και ο πρωθυπουργός σε κάποιο μαγαζί. Τότε περικυκλώθηκε και ακολούθησαν αυτές οι εικόνες…
Η βίαιη απομάκρυνση
Η καταγγελία
»Καταγγέλλουμε την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη αστυνόμευση σε όλη την έκταση της πόλης της Λευκάδας την ημέρα επίσκεψης του Πρωθυπουργού Α. ΤΣΙΠΡΑ για τα εγκαίνια του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας την Κυριακή 12 Μαΐου. Καταγγέλλουμε την τακτική των προληπτικών προσαγωγών, την αυταρχική απώθηση πολιτών και τη παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων όπως αυτά της ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης των πολιτών.
Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε τα περιστατικά καταστολής εναντίον κάποιων μελών μας την Κυριακή 12 Μάιου πριν και μετά την ειρηνική δράση μας «Ποδηλατάδα για τη Λευκάδα».
Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Στις 10:30 πμ, μόλις έφτασε ο Μιχάλης ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ, εκπαιδευτικός και μέλος της Πρωτοβουλίας, στο Νοσοκομείο όπου περίμενε αλλά μέλη για να ανοίξουν το πανό της Πρωτοβουλίας το οποίο κρατούσε διπλωμένο μαζί του, τον σταμάτησε η ασφάλεια, του ζήτησε την ταυτότητα και τον πήγε αναγκαστικά στο Α.Τ για εξακρίβωση όπου τον κρατήσανε για μια ώρα.
Στη συνέχεια συμμετείχε στην ποδηλατάδα όπως είχε προγραμματιστεί, και μετά το τέλος της δράσης, χωρίς να κρατάει κάποιο πανό έφτασε στην κεντρική πλατεία, στην οποία βρισκόταν και ο πρωθυπουργός σε κάποιο μαγαζί. Εκεί αμέσως οι ασφαλίτες τον περικύκλωσαν και του ζήτησαν να φύγει.
Μετά την άρνηση του άρχισαν να τον σπρώχνουν και μόλις βάλανε τα χέρια τους στις μασχάλες του για να τον τραβήξουν, έκατσε με το βάρος του κάτω (μη βίαιη αντίσταση). Οι ασφαλίτες προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τη πλατεία, σέρνοντας τον για αρκετά μέτρα. Τους δήλωσε ότι παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και αφού τον άφησαν σηκώθηκε και φώναξε δυνατά ενάντια στις εξορύξεις και την κλιματική αλλαγή.
Σε άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας που έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα τους απαγορεύτηκε «ευγενικά» να καθίσουν σε κάποιο μαγαζί της επιλογής τους, και επί της ουσίας υποχρεώθηκαν να κάτσουν σε συγκεκριμένο μαγαζί που τους υποδείχτηκε.
Στη συνέχεια ο Μιχάλης Μαραγκάκης έφυγε με τη συντροφιά των φίλων του και έκατσε για φαγητό στο εστιατόριο «Πάει καιρός» στη δυτική παραλία. Μόλις ήρθε το γκαρσόνι να παραγγείλουνε, ήρθαν και πέντε ασφαλίτες και τους ζήτησαν να φύγουνε όλοι από εκεί.
Όταν αρνήθηκε προσπάθησαν να τον τραβήξουν και επειδή δεν τα κατάφεραν, ήρθε ο επικεφαλής ταξίαρχος και του ζήτησε να πάνε σε άλλο μαγαζί πιο μακριά. Συμφώνησε να πάνε στο εστιατόριο Μαργαρίτα αλλά καθοδόν, οι ασφαλίτες που τους συνόδευαν με σπρωξίματα και απειλές, τους οδήγησαν και πάλι στην πλατεία με την διαβεβαίωση να κάτσουνε όπου θέλουνε για φαγητό. Μόλις καθίσανε όμως ήρθαν καινούριες διαταγές… αυτή τη φορά να φύγουνε από την πόλη!!!
Ήμασταν παρόντες σε εικόνες που προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας.
Θεωρούμε ότι όλη αυτή η αντιδημοκρατική-τρομοκρατική πρακτική απέναντι σε ενεργούς πολίτες οι όποιοι μοναδικό στόχο και μέλημα έχουν την προστασία του περιβάλλοντος (υποχρέωση και συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη) δεν είναι συμβατή με ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις ανθρώπινες ελευθερίες.»