Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε το ταξίδι του λευκού ρατσιστή τρομοκράτη της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ, στην Ευρώπη, με τους συγγενείς του να υποστηρίζουν πως επέστρεψε ένας «άλλος άνθρωπος».
Διερεύνηση των κινήσεων και επαφών του Τάραντ και στην Ελλάδα
Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε κινητοποίηση τις τελευταίες ώρες, καθώς ο τρομοκράτης εξτρεμιστής που αιματοκύλησε δύο τεμένη στο Κράιστ Τσερτς -με τον απολογισμό να φτάνει τους 50 νεκρούς- είχε έρθει στη χώρα μας αρκετές φορές, άγνωστο ακόμη για ποιο λόγο.
Έχει συσταθεί από την Αντιτρομοκρατική ειδική ομάδα αστυνομικών η οποία θα ερευνήσει τις κινήσεις του Μπρέντον Ταράντ στην Ελλάδα.
Στις 20 Μαρτίου του 2016, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή η ΕΛΑΣ, ο 28χρονος ήρθε στην χώρα μας με πτήση από Κωνσταντινούπολη.
Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας έμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Σαντορίνη.
Το 2016 πέρασε ακόμα δυο φορές στην χώρα μας, αυτή τη φορά με πτήσεις transit. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ταξίδεψε στις 29 Νοεμβρίου του 2016 και στις 10 Δεκεμβρίου του 2016.
Στην Ελλάδα έμεινε περίπου 20 ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών το γεγονός ότι επισκέφθηκε τη Σαντορίνη δείχνει ότι σκοπός του ήταν ο τουρισμός.
Οι Ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε εκείνη τη χρονική περίοδο ο μακελάρης, σε μία προσπάθεια εντοπισμού άλλων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Στο ίδιο πεδίο ερευνών θα εξεταστούν και στοιχεία από εταιρίες ενοικιάσεως οχημάτων, που μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποίησε για τις μετακινήσεις του.
Παράλληλα επιχειρούν να εντοπίσουν τυχόν επαφές-συναντήσεις του 29χρονου στη χώρα μας, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή ηλεκτρονικές, παραμονές του σε ξενοδοχεία και άλλες πόλεις που ενδεχομένως επισκέφθηκε.
Επιπλέον στις 29 Νοεμβρίου 2016 με πτήση τράνζιτ κινήθηκε από Κάιρο μέσω Αθήνας για Βουκουρέστι και στις 10 Δεκεμβρίου 2016 έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει οι δύο λέξεις που είναι γραμμένες πάνω σε όπλα του μακελάρη και έχουν σχέση με τη χώρα μας. Το «Τουρκοφάγος», και το «Λεπάντο» (έτσι ονομάζεται η Ναύπακτος – αναφορά προφανώς στην καταναυμάχηση του τουρκικού στόλου από τις χριστιανικές δυνάμεις της Ευρώπης το 1571).
Οι ισραηλινές Αρχές αποκάλυψαν ότι ο Αυστραλός μαζικός δολοφόνος με την ακραία αντιμουσουλμανική και αντιμεταναστευτική ιδεολογία είχε διαμείνει για 9 ημέρες στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ως το τέλος της ίδιας χρονιάς και το 2018 περιηγήθηκε σε πεδία ιστορικών μαχών στα Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία).
Ενδιαμέσως το 2017 ταξίδεψε στη Δυτική Ευρώπη. Δεν είναι ακόμη σαφές τι έκανε στα μέρη μας αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του περιλάμβανε κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί γιατί δεν βρισκόταν σε καμία λίστα υπόπτων αν και σχεδίαζε την επίθεση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Εξονυχιστική έρευνα στα σπίτια, όπου έζησε ο τρομοκράτης
Εντάλματα ερεύνης σε δύο πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας τα οποία συνδέονται με την έρευνα που διενεργείται για τη μαζική δολοφονία 50 ανθρώπων σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, εκτέλεσε την Παρασκευή, η αντιτρομοκρατική της Αυστραλίας.
Η αστυνομία της Αυστραλίας γνωστοποίησε ότι μετά τις 08:30 της Δευτέρας [σ.σ. τις 23:30 την Κυριακή ώρα Ελλάδας], ερεύνησε δύο σπίτια στις κοινότητες Σάντι Μπιτς και Λόρενς μια ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (Joint Counter Terrorism Team, JCTT) στη Νέα Νότια Ουαλία.
«Ο κύριος σκοπός» των δύο επιχειρήσεων «ήταν να συγκεντρωθεί επίσημα υλικό που μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας στη συνεχιζόμενη έρευνά της», εξήγησαν η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Κατά την ανακοίνωση, η οικογένεια του Αυστραλού που συνελήφθη, καθώς φέρεται να ήταν ο ένας από τους βασικούς δράστες του μακελειού στην Κράιστσερτς, προσέφερε τη βοήθειά της στις αρχές.
Τα δύο σπίτια που ερευνήθηκαν ήταν αυτά στα οποία μεγάλωσε ο Αυστραλός, ο Μπρέντον Τάραντ, 28 ετών, που πάντως τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε στο εξωτερικό.
«Η κοινότητα μπορεί να είναι βέβαιη ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να υποδεικνύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε τρέχουσα ή επικείμενη απειλή που να συνδέεται με τα εντάλματα ερεύνης», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.