Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποφάσισε να τιμήσει έναν Έλληνα για τη σπάνια «ματιά» του στον κόσμο. Ο φωτογράφος του Reuters Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χτες σε ηλικία 58 μόλις ετών, βραβεύτηκε το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ για το πλούσιο έργο του.
Ο Γιάννης Μπεχράκης, τότε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και η ομάδα του ανέδειξαν μέσα από τις φωτογραφίες τους το προσφυγικό δράμα και ανάγκασαν την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση που διαδραματιζόταν στα ελληνικά νησιά.
Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη έφερε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ στον Γιάννη Μπεχράκη και τους Άλκη Κωνσταντινίδη, MichaelDalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, ΑλέξανδροΑβραμίδη, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh για τον ανθρώπινο αλλά και δημοσιογραφικό στην καταγραφή του τρόπο που απαθανατίζουν μια ανθρωπιστική κρίση, όμηρο μιας πολιτικής και διπλωματικής ατζέντας.
«Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου» είχε πει τότε ο Γιάννης Μπεχράκης, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.
«Πέρσι ήμουν στα σύνορα της Τουρκίας, στο Σουρούκ, φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες Κούρδους που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο ένας από εκείνους με αναγνώρισε. “Τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα” μου είπε» είχε δηλώσει ο φωτορεπόρτερ, λέγοντας επίσης: «Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική».
Σε μία λήψη του Γιάννη Μπεχράκη ένα δελφίνι καλωσορίζει τους ξεριζωμένους Σύρους.
Σε άλλες η ανθρωπιά εξαιρείται. Στη συνέντευξη του στη Guardian ο Μπεχράκης μίλησε για την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους εθελοντές που αποδεικνύουν ότι «υπάρχει ακόμη ανθρωπιά» και μίλησε για τις τύψεις του. Για τις νύχτες που δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί ένοιωθε «ένοχος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπέρα να βοηθήσω».