Τελευταίες εργασίες - Μέχρι το Πάσχα θα έχει λειτουργήσει το τζαμί

Εν μέσω δύο διαφορετικών απόψεων για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνιά του, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την παράδοση του πρώτου επίσημου ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στον Βοτανικό, μετά το 1830.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του εσωτερικού του τεμένους καθώς και η διαδικασία για την πρόσληψη του Ιμάμη.

Πρόθεση αποτελεί να λειτουργήσει επίσημα ως το τέλος Μαρτίου, και σίγουρα πριν από το Πάσχα.

Οι δύο απόψεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το protothema υπάρχει σκέψη να δοθεί η δέουσα λαμπρότητα στα εγκαίνια του τεμένους με μια μεγάλη τελετή, στην οποία μάλιστα θα προσκληθούν να παραστούν ακόμη και ηγέτες ισλαμικών κρατών. Οι θιασώτες της ιδέας αυτής υποστηρίζουν πως είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί διεθνώς η εικόνα του ότι η Ελλάδα σέβεται πλήρως τα θρησκευτικά δικαιώματα,  ενώ έτσι θα ενισχυθεί και το διεθνές προφίλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως συνέχεια της εικόνας που έχει πετύχει στο εξωτερικό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη άποψη, που θεωρεί πως δεν θα πρέπει να προσκληθούν ξένοι ηγέτες, αφού η λειτουργία του ισλαμικού τεμένους αποτελεί καθαρά εσωτερική υπόθεση της χώρας και δεν θα πρέπει να δοθούν προεκτάσεις που τρίτοι, όπως η Τουρκία και ο Ερντογάν, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Χωρίς μιναρέ

Η μη ύπαρξη μιναρέ και το μέγεθος του νέου τεμένους αναμένεται, πάντως, να αποτελέσουν σημεία κριτικής το επόμενο διάστημα τόσο από την Τουρκία όσο και από παράγοντες των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Αθήνας που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. «Το τέμενος δεν είναι φαραωνικό, όπως κάποιοι επεδίωξαν αρχικά, όπως δεν υπάρχει και καμία υπερμεγέθης χριστιανική εκκλησία στην Αθήνα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι δόμησης που γίνονται σεβαστοί και βέβαια απορρίπτονται σκέψεις για φαραωνικά κτίρια που θα μπορούσαν να επισκιάσουν το σύμβολο της πόλης και της χώρας, που δεν είναι άλλο από την Ακρόπολη», σχολίασε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το κόστος κατασκευής του έργου άγγιξε τα 2,6 εκατ. ευρώ και προέρχονται από πόρους του υπουργείου Υποδομών και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πώς θα διοικείται

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», διοικείται από 7μελές Δ.Σ. στο οποίο μετέχουν : ένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος – προϊστάμενος ή ασκών καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, ως πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, δύο εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, ένας δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο και δύο εκπρόσωποι των μουσουλμάνων που νόμιμα διαβιούν στην Αττική.
Πρόεδρος του πρώτου Δ.Σ. που έχει ήδη τοποθετηθεί, είναι ο κ. Κωνσταντίνος Πιτταδάκης, αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων επελέγησαν με κριτήριο τον αριθμό των ομόθρησκών τους που αντιπροσωπεύουν και τη γενικότερη απήχησή τους στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Αθήνας, ενώ απορρίφθηκαν εξαρχής όσοι διατηρούν σχέσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Καθημερινή λειτουργία

Στα καθήκοντα του Δ.Σ, μεταξύ άλλων, είναι η επιλογή του ιμάμη -με εισήγηση προς τον υπουργό Παιδείας- αλλά και η οργάνωση μουσουλμάνων της Αττικής που θα ήθελαν να συνδράμουν εθελοντικά στην ομαλή λειτουργία του τεμένους, το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά από την πρώτη πρωινή προσευχή ως την τελευταία -αργά το απόγευμα- και για όλο το 24ωρο στη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της γιορτής της θυσίας του Αβραάμ (Κουρμπάν Μπαϊράμ).

Δύο χώροι

Στο εσωτερικό του τεμένους υπάρχουν δύο χώροι για προσευχή που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους (χωρητικότητας 300 ανδρών και 50 γυναικών). Η διαμόρφωση θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει η ισλαμική θρησκεία, με την Ιερή Κόγχη (Μιχράμπ) και τον άμβωνα (Μινμπάρ) πάνω από τον οποίο θα υπάρχουν γραμμένες ρήσεις από το Κοράνι. Η προσευχή θα γίνεται στα αραβικά, ενώ το κήρυγμα στα ελληνικά και τα αγγλικά και σε ειδικές περιπτώσεις σε άλλες γλώσσες.

Ο χώρος του τεμένους θα μπορεί να παραχωρείται για χρήση στις οργανωμένες μουσουλμανικές κοινότητες της Αττικής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα προγραμματίζονται κατόπιν αίτησης προς το Δ.Σ. του ΝΠΙΔ και με ιμάμη που ζει νόμιμα στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών του υπουργείου Παιδείας. Από τις ημέρες παραχώρησης εξαιρούνται οι Παρασκευές, καθώς και οι ημέρες εορτασμού των μεγάλων μουσουλμανικών εορτών.

 Δίπλα στον Άγιο Χριστόφορο

Ο προαύλιος χώρος είναι κοινόχρηστος και για άλλες χρήσεις, ανοιχτές προς τους κατοίκους της περιοχής, ενώ αισθητή είναι η παρουσία του παρακείμενου μικρού χριστιανικού ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ως δείγμα συνεννόησης, συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης.

 

ΑθήναΒοτανικόςλειτουργίαΤζαμί