«Οι γονείς είναι σε απόγνωση, είναι στα κάγκελα, έχουν τρελαθεί με αυτό που συμβαίνει. Εχουμε πολλές κλήσεις πλέον για παιδιά που έχουν αναπτύξει συμπτώματα εξάψεων και επιθετικής συμπεριφοράς, παρόλο που παίζουν μία με δύο ώρες την εβδομάδα. »
Ο γιατρός Γιώργος Κορμάς, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς
Διαδικτύου (saferinternet4kids), μιλάει για το ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite που έχει εισβάλλει στη ζωή των παιδιώνκαι κάνει λόγο «για ένα βίαιο παιχνίδι, για μια μανία .Δεν υπάρχει παιδί που να μην παίζει, που να μη συμμετέχει στη κουβέντα γι’ αυτό» λέει.
Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, στη γραμμή βοήθειας του κέντρου στο help-line (210 6007686) το 80% των κλήσεων είναι από γονείς οι οποίοι τηλεφωνούν για το «Fortnite».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ΘΕΜΑ, το παιχνίδι ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2017 και έχει μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε παιδιά του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Αν και δεν επιτρέπεται να παίζεται από μαθητές του Δημοτικού, τα παιδιά μπαίνουν από νωρίς σε αυτό το παιχνίδι, ακόμη και αν δεν το έχουν στην κονσόλα, στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ τους. Αυτό γίνεται από τις κάρτες, τις τάπες, τα κουκλάκια και τα αυτοκινητάκια που μπορεί να βρει κανείς στο περίπτερο.
Πώς παιζεται
Παρότι το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω, έχει καταφέρει να διεισδύσει και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες και κυρίως στα παιδιά από 7 έως και 12 ετών, αλλά και σε ενήλικες, οι οποίοι αφιερώνουν αρκετές ώρες της καθημερινότητάς τους μπροστά από μια οθόνη παίζοντας μανιωδώς.Το «Fortnite» είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης με αρκετή δράση και περιλαμβάνει δύο είδη: το «Fortnite Save the World» και το «Fortnite Battle Royal».
Στο πρώτο υπάρχουν τέσσερις παίκτες που πολεμάνε ζόμπι και άλλα τέρατα και προστατεύονται φτιάχνοντας οχυρά, ενώ στο δεύτερο οι 100 παίκτες που παίζουν πρέπει να πολεμήσουν μεταξύ τους και στο τέλος να μείνει μόνο ένας ζωντανός. Το «Fortnite Battle Royal» είναι ένας συνδυασμός του παιχνιδιού «Minecraft» (ο παίκτης φτιάχνει οχυρά και πόλεις) και της σειράς ταινιών «Hunger Games» (Αγώνες Πείνας), εκεί όπου 12 αγόρια και 12 κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών είναι αναγκασμένα να αγωνιστούν μέχρι θανάτου έως ότου απομείνει ένας και μόνο νικητής.
«Ένα παιδί που έχει μανία με αυτό το παιχνίδι,λέει ο κ. Κορμάς, παραμελεί τις δραστηριότητές του, δεν φροντίζει τον εαυτό του, έχει εκνευρισμό και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το παιχνίδι. Ολα αυτά τα συμπτώματα τα εμφανίζουν παιδιά τα οποία παίζουν ελάχιστο χρόνο. Είναι μια καθολικότητα που δεν έχει προηγούμενο. Ετσι εμφανίζουν τα παιδιά συμπτώματα εξάρτησης παίζοντας ελάχιστα γιατί το μυαλό τους, η διάθεσή τους, το ενδιαφέρον τους, η καθημερινότητά τους είναι στραμμένα μόνο στο παιχνίδι. Δεν μιλάμε για ένα απλό παιχνίδι, μιλάμε για τρόπο ζωής, για μια καθημερινότητα του παιδιού όπου πλέον ο γονιός είναι αδύναμος να διαμορφώσει το περιβάλλον όπου αναπτύσσεται το παιδί του»
Κίνδυνος στα chatrooms
«Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχεδόν 50 κλήσεις από γονείς που μας μιλούσαν για το “Fortnite” και πόσο επηρεάζει τη ζωή των παιδιών τους, αφού δεν διαβάζουν, δεν ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες και δείχνουν επιθετική συμπεριφορά», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και πρόεδρος του Ινστιτούτου Cyber Security International Institute (CSIi). Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, επειδή το παιχνίδι αυτό δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν ομάδες και να συνομιλήσουν με άλλους παίκτες είτε μέσω μηνυμάτων είτε με μικρόφωνο στα λεγόμενα chatrooms είναι πολύ πιθανόν ένας παίκτης να κάνει φίλο κάποιον άγνωστο, ο οποίος πιθανόν να είναι παιδόφιλος ή κάποιο άλλο παραβατικό στοιχείο. «Για τον λόγο αυτό επισημαίνουμε στους γονείς να βρουν τη σχετική ρύθμιση και να την επιλέξουν ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση μονάχα με τους πραγματικούς φίλους που παίζουν και εκείνοι, γιατί είναι γνωστό ότι μέσα από chatrooms αλλά και τα διάφορα fora δρουν οι παιδόφιλοι και άλλα παραβατικά άτομα», εξηγεί ο κ. Σφακιανάκης.
Προσοχή στις πιστωτικές
Το να κατεβάσει κανείς την εφαρμογή του παιχνιδιού δεν κοστίζει και το «Fortnite» υποστηρίζεται από όλες τις πλατφόρμες και τα smartphones, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη του επιτυχία. Ο παίκτης μπορεί να παίξει από 20 λεπτά -όσο διαρκεί περίπου μια πίστα- μέχρι όσες ώρες αντέχει, γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους γονείς, αφού πολλά παιδιά ξεπερνούν κατά πολύ τις τέσσερις ώρες ημερησίως μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Σύμφωνα με στοιχεία, το «Fortnite» έχει αποφέρει στην εταιρεία έσοδα άνω των 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως που προέρχονται από τις αγορές όχι όπλων αλλά αξεσουάρ ώστε ο παίκτης να δείχνει όσο πιο όμορφος ή cool γίνεται έναντι των αντιπάλων του. Για τον λόγο αυτό ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν γιατί αν έχουν συνδέσει την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα με την κονσόλα ή το smartphone στο οποίο έχει κατέβει η εφαρμογή του παιχνιδιού, είναι σχεδόν σίγουρο πως το παιδί θα προβεί σε αγορές.