Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τις ημέρες που το κρύο «θερίζει» φροντίζουν για τα αδέσποτα της γειτονιάς. Ο συγκεκριμένος φιλόζωος από τα Κάτω Πατήσια, ωστόσο, ανέβασε την ενεργή φιλοζωία σε άλλο… επίπεδο!
Πολλοί εκτιμούν, λαθεμένα, ότι τα ζώα που ζουν στον δρόμο έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην κακοκαιρία. Αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τους ανθρώπους που νοιάζονται να αφήνουν μια μικρή κούτα στη γειτονιά τους για να βρίσκουν καταφύγιο τα ζωάκια από την παγωνιά.
Αυτή την… οδηγία φαίνεται πως ακολούθησε ο εν λόγω φιλόζωος από τα Κάτω Πατήσια, ο οποίος με υλικά λίγες κούτες, δυο ξυλοσανίδες και πολύ μεράκι έφτιαξε μια πραγματική… μεζονέτα, τριών ορόφων και με… σοφίτα, για γατούλες!
Ο «αρχιτέκτονας» φρόντισε επίσης να βάλει παλιά ρούχα και υφάσματα -για ζεστασιά- και ένα κρεμαστό παιχνίδι για τα γατιά (!), ενώ στο εμπρόσθιο μέρος της τριώροφης κατασκευής έγραψε: «Σας παρακαλώ μην το πάρετε. Αφήστε τα να ζεσταθούν».
Σύμφωνα με το istoriesadespoton, η γατο-μεζονέτα τοποθετήθηκε στο σημείο τον Δεκέμβρη και μέχρι σήμερα παραμένει στη θέση της!
Το κρύο και οι γάτες
Σε γενικές γραμμές, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 °C οι γάτες αισθάνονται έντονα το κρύο και χρειάζονται περισσότερη τροφή για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύουν με υποθερμία και κρυοπαγήματα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν μία γάτα βραχεί, καθώς δυσκολεύεται περισσότερο να διατηρήσει τη θερμοκρασία της σε φυσιολογικά επίπεδα.
Για να προστατευθούν από το έντονο κρύο, αρκετές γάτες – και ιδιαίτερα τα μικρότερα σε μέγεθος γατάκια – βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το καπό ή πάνω από τις ρόδες των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους μόλις ξεκινήσει ή μηχανή.
Ένας ακόμη κίνδυνος για τις γάτες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι το αντιψυκτικό (αιθυλενική γλυκόλη) που διαρρέει ορισμένες φορές από τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μία ουσία, με ιδιαίτερα ελκυστική για τα ζώα γεύση, η οποία προκαλεί έμετο, ταχύπνοια, υποθερμία, επιληπτικές κρίσεις έως και οξεία νεφρική ανεπάρκεια στο ζώο. Η έγκαιρη μεταφορά στον κτηνίατρο κρίνεται αναγκαία.
Πως μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τους φίλους μας όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο σκληρές;
Τροφή
Φροντίζουμε να τους παρέχουμε περισσότερη τροφή απ’ ό,τι συνήθως, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Προτιμούμε ξηρά τροφή και όχι κονσέρβα, που μπορεί σε χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσει. Επίσης φροντίζουμε να έχουν άφθονο φρέσκο νερό το οποίο αλλάζουμε τακτικά, κατά προτίμηση σε πλαστικό και όχι μεταλλικό μπολ, το οποίο επίσης μπορεί να παγώσει.
Προσφέρουμε καταφύγιο!
Εφόσον διαθέτουμε χώρο, κατασκευάζουμε αυτοσχέδια σπιτάκια με ξύλινες σανίδες, ή αν δεν πιάνουν τα χέρια μας, καταφεύγουμε σε αγορά κάποιου έτοιμου από πλαστικό (σκυλόσπιτο). Οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή δεν είναι κατάλληλη, γιατί το μέταλλο ευνοεί την διάχυση της όποιας θερμότητας από το εσωτερικό προς το περιβάλλον. Τα σπιτάκια, πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε προστατευμένα από τον αέρα και τη βροχή σημεία, καλύπτοντας ελαφρώς με πλαστικό την πόρτα, για ακόμη περισσότερη ζεστασιά! Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό κουβέρτες ή άλλα υφάσματα που συγκρατούν την υγρασία και προτιμούμε άχυρο ή πριονίδι.
Αφήνουμε κάποια ανοιχτή δίοδο ή πόρτα, σε αποθήκες και άλλου είδους βοηθητικούς, στεγασμένους χώρους που τυχόν διαθέτουμε.