Ριχάρδος. Ο «μαυραγορίτης» της εποχής

Κομβικός ήταν ο ρόλος του διάσημου, ελέω TV, ενεχυροδανειστή Ριχάρδου στο κύκλωμα-μαμούθ λαθρεμπορίας χρυσού. Σε αυτόν έφθαναν μέσω παράνομων καναλιών τα κλοπιμαία της μαφίας των Ρομά καθώς διέθετε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος χρειάστηκε κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και ανδρών των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ με περισσότερους από 260 αστυνομικούς που πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εκτός από την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, ο Τούρκος αρμενικής καταγωγής, ο Σύρος σύνδεσμος με τα “παζάρια” της Κωνσταντινούπολης, ένας αστυνομικός, ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και όπλων, καθώς και 89 ακόμη κατηγορούμενοι συνθέτουν τις δύο μεγάλες οργανώσεις που άρπαζαν κλεμμένα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο και αφού τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τα “έσπρωχναν” στην αγορά της Τουρκίας αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι τελικά οδηγηθούν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας. 

Η επιχείρηση-μαμούθ

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ερευνούσαν τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας των Ρομά που είχαν εξαρθρώσει πριν από δύο χρόνια και έπεσαν πάνω σε μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. Στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και έτσι κατάφεραν να μάθουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που η ακτινογραφία της θυμίζει Μέδουσα. Με ένα μεγάλο αφεντικό που έχει το γενικό πρόσταγμα και γύρω του δεκάδες άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές.

Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας αστυνομικός.

Ποιος είναι

Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς του Ιωάννη και της Ρούπη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Άνθρωποι που τον ξέρουν καλά μιλούν για έναν άνθρωπο με επιχειρηματικό «δαιμόνιο» και πολύ φιλόδοξο.

Έγινε «βασιλιάς του χρυσού» στη χώρα μας, ανοίγοντας το ένα μετά το άλλο ενεχυροδανειστήρια με το όνομά του, αφού έπιασε» την αγωνία του Έλληνα για επιβίωση μέσα στην κρίση κι εκμεταλλεύτηκε τον αγώνα που δίνουν κάθε ημέρα χιλιάδες Έλληνες, τάζοντας τους καλές τιμές στα χρυσά κοσμήματα που θα πήγαιναν στα ενεχυροδανειστήριά του.

Στη χώρα μας έγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του με τον ίδιο ως παρουσιαστή να υπόσχεται πως στα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού. Οι καταγγελίες για αυτόν και την επιχειρηματική του δραστηριότητα, μάλιστα, είχαν φτάσει έως το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές

 

Σε μία από αυτές αναφερόταν ότι μεγάλος αριθμός των αντικειμένων είναι προϊόν ληστειών και κλοπών κι ότι στις επιχειρήσεις του έλιωναν τα κοσμήματα και στη συνέχεια τα έκαναν πλάκες χρυσού και τα έστελναν στη Γερμανία. Υπήρχαν δε, καταγγελίες που ανέφεραν ότι ο Δημήτρης-Μυλωνάς Ριχάρδος ζούσε πλουσιοπάροχα και είχε συνοδεία ασφαλείας σε κάθε του μετακίνηση. Ωστόσο, έρευνες που έγιναν στη βίλα του δεν απέδωσαν κάτι το αξιόλογο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ριχάρδος περνά το κατώφλι της ΕΛ.ΑΣ.. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής έχει συλληφθεί δυο ακόμη φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Την πρώτη στις 14 Ιουλίου 2014 μετά από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του όπου βρέθηκαν κοσμήματα, την ύπαρξη των οποίων δε μπορούσε να δικαιολογήσει.   Η δεύτερη εμπλοκή του με την ΕΛ.ΑΣ. ήταν ένα χρόνο αργότερα όταν δεν έκοψε αποδείξεις σε δυο πελάτες του, άνω των 500 ευρώ.

 

ενεχυροδανειστήςΚύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσούΡιχάρδοςσύλληψη