Ιερά Σύνοδος: «Όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας να φύγει». Και ένας-ένας φεύγει!

Ακόμη ένας ιεράρχης, αποχώρησε από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Πρόκειται για τον  μητροπολίτης Καισαριανής που ακολούθησε τον «δρόμο» του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και έφυγε πριν την ολοκλήρωσή της,συνεδρίασης χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο κ. Δανιήλ θεωρείται ένας από τους μητροπολίτες που τηρούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και σπάνια προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για τις θέσεις του εκτός της Ιεραρχίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι ο ίδιος κατά την αποχώρησή του επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας «σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;».

Νωρίτερα,λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, είχε επίσης αποχωρήσει αιφνιδιαστικά, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στην «άκρη» τα μισθολογικά

Το ζήτημα που «καίει» είναι η μισθοδοσία των ιερέων που μέχρι στιγμής, έχει μπει στην άκρη από τον Αρχιεπίσκοπο προκαλώντας κλίμα έντασης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήθελε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δεχτεί ωστόσο ως απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!».

Η αίσθηση, μάλιστα, που επικρατεί ανάμεσα στους  μητροπολίτες είναι πως όποιος έχει επιφυλάξεις πρέπει να είναι και σύντομος στην τοποθέτησή του.

Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν γίνεται κουβέντα για θέματα όπως η διασφάλιση των κληρικών, αλλά μόνο για σημεία που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία.

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν επικαλούμενοι κώλυμα οι μητροπολίτες Κιλκισίας, Περιστερίου και Λήμνου ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι αποχώρησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος καθώς είχε μια προγραμματισμένη εκκλησιαστική υποχρέωση.

Τι είπε ο Ιερώνυμος

Εντωμεταξύ, επί μιάμιση ώρα ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυε τις προτάσεις του για το θέμα.στους Μητροπολίτες

Ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να πρότεινε την έγκριση των 15 σημείων του σχεδίου συμφωνίας, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Σταθείτε πλάι μου»

Ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Ιερά Σύνοδοςμισθοδοσία