Οι ιεράρχες της Κρήτης διαφωνούν με την «θρησκευτική ουδετερότητα» της Ελλάδος η Εκκλησία της Κρήτης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος Κρήτης μετά από μαραθώνια συνεδρίαση.
«Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος», αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδους.
Παράλληλα, οι Ιεράρχες της Κρήτης θεωρούν «απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21 το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3, δεν κατονομάζει ρητά τη δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, ότι είναι δηλαδή Ημιαυτόνομη Εκκλησία υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι διοικείται με το δικό Της Καταστατικό Χάρτη».
Ως προς την Εκκλησιαστική περιουσία οι Ιεράρχες της Κρήτης αναφέρουν πως οι φημολογίες για αμύθητη περιουσία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ενώ η Εκκλησία της κρήτης έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της τόσο σε αναξιοπαθούντες όσο και στην Πολιτεία «για να καλύπτει την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου».
Τέλος, για την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται στο Φανάρι, συνεπώς η στάση της ερμηνεύεται ότι αντανακλάτο κλίμα που επικρατεί στο Φανάρι για τις προτάσεις της Αθήνας.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να διατύπωσε στον υπουργό παράπονα τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και για την ασάφεια όσον αφορά στο status μητροπόλεων που συνδέονται πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη και όχι με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Από το newsroom του economico.gr