Περιμένοντας τα 5,7 ρίχτερ... Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής οδήγησαν στην κήρυξη τού νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή».

Εκκενώθηκαν κατοικίες

Ως μη κατοικήσιμες κρίθηκαν τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, εντός των οποίων διαμένουν οικογένειες. Οι εν λόγω κατοικίες κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρίσκονται κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ προσήλθε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια. Η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής

Το νησί του Ιουνίου παραμένει σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής, ενώ συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δεν αποκλείουν ένα μεγάλο μετασεισμό της τάξης των 5,7-5,8 Ρίχτερ «για να περάσουμε στην κανονικότητα». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ολιγάριθμοι μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε το Σάββατο (ΕΡΤ και ΣΚΑΪ) ότι εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μετασεισμός αυτού του μεγέθους δεν είναι ανησυχητικός καθώς είναι δεκάδες φορές μικρότερος από τον πρώτο και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι το νησί ξαναβρίσκει σταδιακά τους ρυθμούς του καθώς οι Ζακυνθινοί είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα και υποστήριξε ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία καθώς, όπως είπε, οι μαθητές εκεί είναι πιο ασφαλείς.

Το σενάριο του «ντόμινο»

Για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο από τον πρώτο σεισμό ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ότι «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή. Ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα. Αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια. Ωστόσο, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα, μακριά από χερσαίο χώρο, συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

 

Ζάκυνθοςμετασεισμόςσεισμός