Πυρκαγιά στο Μάτι: «Με άνετο βάδισμα 29 λεπτών, ο κόσμος θα είχε διαφύγει με ασφάλεια στην θάλασσα»

«Εάν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς την θάλασσα τότε οι εγκλωβισμένοι, κάτοικοι και επισκέπτες στο φλεγόμενο Μάτι θα είχαν διαφύγει με ασφάλεια  προς την θάλασσα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το πόρισμα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, τον οποίον όρισαν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Για τον κ. Δημήτρη Λιότσο, «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80 m/min η απόσταση που έπρεπε να καλύψει ο κόσμος από την Λεωφ. Μαραθώνος έως την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Στο πόρισμα. αναγνωρίζεται επίσης,καθυστέρηση στην ανάληψη αρχικής δράσης αλλά και αλαλλούμ με τις  διαφορετικές ώρες ενημέρωσης των αρμόδιων οργάνων με αποτέλεσμα την «απόλυτη δυσλειτουργία» μεταξύ Λιμενικού με τους υπόλοιπους θαλάμους Επιχειρήσεων των άλλων σωμάτων αλλά και άλλους φορείς.

Η διαχείριση της κυκλοφορίας

Στα συμπεράσματα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, 188 σελίδων, αναφέρεται τέλος πως η διαχείριση της κυκλοφορίας από την Τροχαία οδήγησε σε μεγάλο όγκο αυτοκινήτων στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Ματιού, αλλά και στις φραγμένες από αυτοκίνητα κάθετες διόδους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω πανικού των παρευρισκομένων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πόρισμα πάντως δεν είναι εξακριβωμένο το κατά πόσο θα βοηθούσε πραγματικά εάν είχε επιχειρηθεί απεγκλωβισμός των εκατοντάδων πολιτών από τη στεριά την ώρα της κατάσβεσης. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι ο χρόνος πρόσβασης από στεριά για απεγκλωβισμό του πληθυσμού είναι κατά πολύ μικρότερος και φαίνεται πως θα παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια στους ήδη επιβαρυμένους από την πυρκαγιά πολίτες.

 

Πόρισμα εμπειρογνώμοναΠυρκαγιά στο Μάτι