Προσφυγικό: Έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εταιρείες catering

Τρία περίπου χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, καθώς αδυνατεί να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο τα τεράστια κονδύλια, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που της έχουν χορηγηθεί για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη την Παρασκευή στη διεξαγωγή ελέγχων στις εταιρείες catering (εστίασης και εν γένει τροφοδοσίας) που έχουν αναλάβει το έργο της σίτισης των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα στελέχη της υπηρεσίας ξεσκόνισαν βιβλία, συμβάσεις και διαγωνισμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της όλης υποθέσεως.

Οι έλεγχοι αυτοί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έρχονται ως συνέχεια της επίσημης έρευνας που διεξάγουν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και η ελληνική Δικαιοσύνη για πιθανή κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη σίτιση και την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας» και ειδικός στο μεταναστευτικό, Γκέραλντ Κνάους, έκανε λόγο, μιλώντας στην εφημερίδα, για «απίστευτη κακοδιαχείριση» στα hot spots των νησιών του Αιγαίου και τόνισε ότι επιβάλλεται να διεξαχθεί έρευνα για το τι πήγε λάθος τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

 

Ο κατάλογος της Κομισιόν με τα κονδύλια που δόθηκαν για το προσφυγικό

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου 2018, η συνολική βοήθεια της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα ανήλθε στα ,69 δισ. ευρώ.

Από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές Αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ – εταίροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 201 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ προς Διεθνείς Οργανισμούς ή ΜΚΟ.

Αναλυτικότερα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,69 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα χορηγούνται ως εξής:

Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ως τον Oκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, επείγουσα βοήθεια, ύψους 481 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αυτών, τα 233 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές, τα 150 εκατ. ευρώ στον UNHCR, τα 72 εκατ. ευρώ στον ΙΟΜ και 26 εκατ. ευρώ στην EASO.

Τρίτον, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016, 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από αυτό το Ταμείο. Οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τα ποσά που λαμβάνουν είναι τα κάτωθι:

  • UNHCR (356,67 εκατ. ευρώ)
  • IOM (47,7 εκατ. ευρώ)
  • Danish Refugee Council (44,5 εκατ. ευρώ)
  • International Rescue Committee (28,74 εκατ. ευρώ)
  • ΙFRC (17,6 εκατ. ευρώ)
  • Norwegian Refugee Council (17,3 εκατ. ευρώ)
  • Arbeiter-Samariter-Bund (15,26 εκατ. ευρώ)
  • UNICEF (14,8 εκατ. ευρώ)
  • Medecins du Monde (14,3 εκατ. ευρώ)
  • OXFAM (13,5 εκατ. ευρώ)
  • Save the Children (9,65 εκατ. ευρώ)
  • Mercy Corps (6,57 εκατ. ευρώ)
  • Terre des Hommes (5,83 εκατ. ευρώ),
  • CARE Germany (3,73 εκατ. ευρώ),
  • Spanish Red Cross (2 εκατ. ευρώ)
  • Μetadrasi (1 εκατ. ευρώ)
  • Smile of the Child (0,8 εκατ. ευρώ)

Αναφορικά με τα επείγοντα κονδύλια προς τις ελληνικές Αρχές που χορηγούνται μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, συνολικού ύψους 233 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και εκταμιεύονται σταδιακά ως εξής:

Υπουργείο ‘Αμυνας 127,73 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Υγείας 27,45 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατ. ευρώ

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατ. ευρω.

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, το Μάρτιο του 2016, είχαν χορηγηθεί τα εξής ποσά:

Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής 8,35 εκατ. ευρώ
Ελληνική Αστυνομία 5,58 εκατ. ευρώ
Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκατ. ευρώ
Ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκατ. ευρώ
Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκατ. ευρώ

 

Από το “Πρώτο Θέμα” και το in.gr

έλεγχοιΕπιτροπή Ανταγωνισμούεταιρείες cateringπροσφυγικό