Στην επόμενη φάση του περνά το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη Στερεά Ελλάδα.
Έπειτα από χρόνια διεθνούς διασυρμού της Ελλάδας για τον Ασωπό και συνεχούς υποβάθμισης της περιοχής, έφτασε η ώρα της υλοποίησης του μεγαλύτερου στρατηγικού σχεδίου, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, που εκπόνησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
Σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, υπέβαλε στην Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας τον φάκελο με το ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού και της αναβάθμισης της μεγαλύτερης βιομηχανικής συγκέντρωσης της χώρας, κλείνοντας τον κύκλο των μελετών και ανοίγοντας τον επόμενο της υλοποίησης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα. Έχοντας τρεις βασικούς άξονες, βάζει ως στόχο την εξυγίανση του Ασωπού και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, θωρακίζει τη δημόσια υγεία και δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας προχώρησε στην ακόλουθη τοποθέτηση μέσω των μέσων κοινωνικής του δικτύωσης:
“Σπουδαία η σημερινή ημέρα για όλους εμάς στη Στερεά Ελλάδα. Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών μπαίνει μπροστά. 250 εκατ. ευρώ που πηγαίνουν στην εξυγίανση του Ασωπού και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Σήμερα υπέβαλα τον φάκελο με το σχέδιό μας στη διαχειριστική αρχή και το όραμα πολιτών, συλλογικοτήτων, φορέων και όλων εκείνων που πίστεψαν στην τρελή ιδέα, γίνεται πράξη. Ο Ασωπός δεν θα είναι πλέον στίγμα για την Ελλάδα. Γίνεται ατμομηχανή, με νέες θέσεις εργασίας, με επιχειρηματικότητα, με φυσικό περιβάλλον που θα απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμάχησαν για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Στην πράξη.”
Στην παρουσίαση που ήδη έχει κάνει η Περιφέρεια, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων υποδομών, όπως το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης και ανάπτυξης, τον χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αντιρρυπαντικές δράσεις, οδικούς άξονες και χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει ήδη τη λειτουργία τους τα παρατηρητήρια περιβάλλοντος και υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία, πέρα από την στρατηγική βαρύτητα του έργου, έχει το γεγονός ότι αυτό αξιοποιεί τα σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, λαμβάνοντας τη μορφή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά και αποτελεί την πρώτη παρέμβαση τέτοιου μεγέθους και κόστους που έπειτα από πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης ήταν η διαμόρφωση του κοινού σχεδίου που ξεκίνησε από την κοινωνία, από κάτω προς τα πάνω, και κατέληξε να γίνει αποδεκτό από όλους.
Ο κ. Μπακογιάννης, μετά την υποβολή του φακέλου, στις δηλώσεις του, έδωσε έμφαση στην συνολική προσπάθεια που έγινε από όλους εκείνους που πίστεψαν στο όραμα για την μεταμόρφωση μίας ολόκληρης περιοχής που αποτελούσε στίγμα για τη χώρα και μετατρέπεται σε τόπο ζωής, υγείας και ανάπτυξης.