Συμμετοχή στα φάρμακα με βάση την...φορολογική δήλωση εξετάζουν στο υπουργείο Υγείας

Πάλι οι ίδιοι οι πολίτες θα κληθούν να δώσουν λύση στην δυσβάσταχτη-ενίοτε-αγοράς φαρμάκων απο χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Δεν είναι και τόσο σωστό,ομολογεί βέβαια ο Ανδρέας Ξανθός, αλλά κατά τον ίδιο,η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων με βάση το εισόδημα είναι ένας τρόπος να ελαφρυνθούν οι ασθενείς με χαμηλό εισόδημα. Έτσι,όπως αποκάλυψε ο ίδιος υπουργός Υγείας, στη Βουλή, επεξεργάζεται σχέδιο εκπτώσεων στη συμμετοχή με κριτήρια το εισόδημα και την χρονιότητα της νόσου

Μιλώντας στη διακομματική επιτροπή για το φάρμακο, ο Υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι κάθε ελάφρυνση στη συμμετοχή του πολίτη επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς απαιτεί δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι η ιδέα αυτή έχει τεθεί ήδη επί τάπητος στο διάλογο που γίνεται με τις φαρμακοβιομηχανίες για την βοήθεια κυρίως των συνταξιούχων.

«Όποια ελάφρυνση υπάρξει στην συμμετοχή του πολίτη έχει δημοσιονομική επίπτωση, επιβαρύνει αναγκαστικά είτε το κράτος είτε τους άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου. Δεν υπάρχουν ιδανικές και δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Με πολύ μετρημένο τρόπο πρέπει να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται. Η ιδέα μας είναι να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και αναγκών με βάση τη χρονιότητα της νόσου, ώστε να έχουν αισθητή ελάφρυνση στο κόστος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι σωστό, αλλά θέλει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα κτλ…», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Δεν διαψεύδει

Παράλληλα, αν και κλήθηκε από τον Κώστα Μπαργιώτα (ΔΗΣΥ) να δώσει σαφείς απαντήσεις ως προς τις πληροφορίες που θέλουν παλιά κτίρια νοσοκομείων, τα οποία εμπεριέχονται στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο, ο Υπουργός Υγείας, απέφυγε να το διαψεύσει κατηγορηματικά.

Αντιθέτως, έριξε λάδι στη φωτιά αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο με κτίρια νοσοκομείων που έχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης και αρκέστηκε να διαβεβαιώσει αφενός μεν ότι το θέμα θα ελεγχθεί και θα αντιμετωπιστεί αφετέρου δε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης τυχόν εκποίηση ή ιδιωτικοποίηση περιουσίας του ΕΣΥ.

Ο κ. Ξανθός ομολόγησε και απότομη προσγείωση της κυβέρνησης στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα από το 2015, κάνοντας λόγο για συμβιβασμό και βίαιη ωρίμανση, αλλά τονίζοντας ότι στη μεταμνημονιακή εποχή δημιουργούνται νέες δυνατότητες χάραξης πολιτικής κι αντιμετώπισης των αναγκών των πολιτών.

συμμετοχήΦΑΡΜΑΚΑ