Τα ATM...φταίνε για την βία στα ΑΕΙ, σύμφωνα με το πόρισμα Παρασκευόπουλου - Η αντίδραση της ΝΔ

«Εντυπωσιακές» προτάσεις για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα περιλαμβάνει το Πόρισμα Παρασκευόπουλου.  Ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι θα πρέπει να… παραχωρούνται χώροι για καταλήψεις σε ομάδες όπου μετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές αλλά και να συσταθεί ομάδα διαπραγμάτευσης για την διαχείριση κρίσεων στα ΑΕΙ.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου ναρκωτικών στα ΑΕΙ – εντός και εκτός ιδρυμάτων – το οποίο συναντάται τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη , προτείνεται να ενταχθεί ειδικό μάθημα για το θέμα των εξαρτήσεων σε διάφορα τμήματα, ώστε οι απόφοιτοι να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση. Επίσης, αναφέρουν ότι στο ζήτημα με τα νακρωικά θα μπορούσε να βοηθήσει η ανάπτυξη συστημάτων street work, με εξειδικευμένες ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Κατά τα λοιπά, ανάμεσα στους τρόπους αντιμετώπισης της ανομίας στους χώρους των ΑΕΙ, προτείνεται να υπάρξει φωτισμός σε αύλειους χώρους με τρόπο – όπως λένε οι συντάκτες του πορίσματος – που να μην μπορεί να καταστραφεί , να ενημερωθούν οι φοιτητές πως όταν καταστρέφεται το πανεπιστήμιο δεν μπορούν να καταστραφούν οι ζημιές χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων κ.λ.π.

Μεταξύ των  προτάσεων για τον περιορισμό της περιστατικών βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων  είναι η απομάκρυνση των ΑΤΜ από τα ΑΕΙ.

Αντίδραση Μητσοτάκη

Την έντονη αντίδραση του για το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιτροπή, μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία χώρων αναψυχής για τους καταληψίες, όπου, μάλιστα, θα διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι στους διοργανωτές εκδηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για ιδεοληψία.

Κωδικοποιημένα οι προτάσεις του πορίσματος

1. Μέτρα για τα κοινά εγκλήματα
Εγκλήματα που διαπράττονται και αλλού μέσα στην επικράτεια, όπως κλοπές ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλπ.
Κλοπές
Φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί.
Ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.
Δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για τον σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΤΕΙ).
Συνεργασία με την αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Ληστείες Χρηματαποστολών και ΑΤΜ
Απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ.
Εναλλακτικά εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
Διακίνηση Ναρκωτικών – Ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών
Πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς) μέσω
α) ανάλυσης κατά περίπτωση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς
β) επανεξέτασης της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους

γ) επίτασης ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, (με συστηματική χαρτογράφηση της πορείας των ουσιών από τις μικρές αποθήκες ως τους λήπτες.
Ανάπτυξη συστημάτων street work για τον περιορισμό της βλάβης.
Δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους.

2. Για την αντιμετώπιση εγκλημάτων χαμηλής ποινικής απαξίας και περιστατικών που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ
α) Για εγκλήματα κυρίως χαμηλής ποινικής απαξίας που σχετίζονται με τη συγκυρία και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο και διαπράττονται από φοιτητές ή ομάδες φοιτητών (π.χ. βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμός καθηγητών κλπ).

Συστηματική ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης διαμεσολάβησης κλπ
Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους φοιτητές και καθηγητές, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους φοιτητών, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, θα προσαρμόζεται ανάλογα ανά πανεπιστήμιο και θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένος στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ανάπτυξης ιδέας του πανεπιστημίου και στον αλληλοσεβασμό καθηγητών – φοιτητών.
Δημιουργία φόρουμ σε κάθε πανεπιστήμιο, που θα συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα και στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές, διοικητικό και άλλο προσωπικό και καθηγητές, εκπρόσωποι συλλόγων του ΑΕΙ, ομάδων και παρατάξεων. Εκεί θα συζητείται η κατάσταση στα πανεπιστήμια, τα προβλήματα και η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων.
β) Σε διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές με φθορές ή μη
Δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας σε κάθε ΑΕΙ η οποία θα είναι αρμόδια για να συζητά με τους φοιτητές που προβαίνουν διεκδικητικού χαρακτήρα καταλήψεις χώρων
γ) Σε καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ εντός ακαδημαϊκής λειτουργίας από μικτές ομάδες νέων κυρίως (φοιτητών και μη) που χρησιμοποιούν τους χώρους ως στέκια – σημεία συνεύρεσης.
Παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές τους ΑΕΙ και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί.
Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, εφόσον δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο.
δ) Σε υποθέσεις χωρίς άδεια και «αυθόρμητης» χρήσης χώρων των ΑΕΙ για λόγους αναψυχής και διασκέδασης κατά τις νυκτερινές ιδίως ώρες.
Δημιουργία χώρων και αιθουσών αναψυχής μέσα στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα είναι και φυλασσόμενοι και ελεγχόμενοι εξωτερικά και θα λειτουργούν με ευθύνη εκπροσώπων φοιτητών (αίθουσα για πρόβες μουσικών συγκροτημάτων του ΑΕΙ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συναυλιών, θεάτρου, χορού και χοροεσπερίδων κλπ) : η ευθύνη μπορεί να αναλαμβάνεται ανά Σχολή εκ περιτροπής κλπ

Πανεπιστημια-Βια-Πόρισμα Παρασκευόπουλου