98 συνάνθρωποί μας βρήκαν φρικτό θάνατο από την πυρκαγιά στην Αν. Αττική, την πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα, μετά από εκείνη στην Αυστραλία το 2009 που κόστισε τη ζωή σε 173 ανθρώπους. Ανυπολόγιστη είναι επίσης η οικολογική καταστροφή αλλά και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για όσους κατοικούν στις πληγείσες- και όχι μόνο- περιοχές και ασφαλώς τεράστιος ο οικονομικός και ψυχολογικός αντίκτυπος από την απώλεια των περιουσιών, από τις οποίες οι περισσότερες, αν όχι όλες, αποκτήθηκαν με τους κόπους μιας ζωής.
Η αναζήτηση των ευθυνών μιας εθνικής τραγωδίας επιβάλλει την σε βάθος διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το συμβάν από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά μέχρι τη διαχείριση των ανθρώπινων και υλικών πόρων πάνω στα αποκαϊδια.
Από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παραγγέλθηκε η διεξαγωγή ποινικής έρευνας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Όμως, όπως προκύπτει από την επιστολή του αντιστράτηγου ε.α Ανδριανού Γκρουρμπάτση προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει ακόμη διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον εντοπισμό πειθαρχικών ευθυνών των αρμοδίων οργάνων.
Ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκρουρμπάτσης διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία στο Μάτι κατ’ εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα και συνέταξε το πόρισμα που προσφάτως δημοσιοποιήθηκε, καταγγέλλοντας σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις αρμόδιων οργάνων.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει ότι «η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ υποκρύπτει σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία».
Η επιστολή του προς την ηγεσία του ΠΡΟΠΟ:
«Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.α. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά. Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ της αρμοδιότητάς τους για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να παραγγείλουν, δηλαδή, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής.
Είναι δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά. Εξάλλου στρεβλώσεις και αρρυθμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλαν στην ως άνω καταστροφή και στις επιπτώσεις αυτής και που πρέπει να αναδειχθούν από τη διοικητική έρευνα, να μην είναι ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογες. Αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ να ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων, να παραγγείλετε έστω και σήμερα τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι όποιες στρεβλώσεις και αρρυθμίες να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον με αντίστοιχα αποτελέσματα».