«Ελλάδα, μια ακριβή απόλαυση διακοπών» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην αυστριακή Tiroler Tageszeitung, η οποία επιτίθεται με υπερβολικό τρόπο στους Έλληνες επιχειρηματίες που ζουν με τον τουρισμό. Κάνει λόγο για “εργασιακό μεσαίωνα στις τουριστικές περιοχές” και για πανάκριβες υπηρεσίες.
Η εφημερίδα αναφέρει πως παρότι η χώρα βουλιάζει από τουρίστες οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κέρδος δουλεύοντας για πολλές ώρες, χωρίς ρεπό και με λίγα χρήματα: «Μάγειρες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ ή καμαριέρες για ένα μηνιαίο μισθό 200, 300 ή το πολύ 900 ευρώ. Εφτά μέρες την εβδομάδα. Απειρες, απλήρωτες υπερωρίες θεωρούνται κάτι απολύτως φυσιολογικό».
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο κόστος των εισιτηρίων, του φαγητού και της διαμονής:
«Διαδρομή από τον Πειραιά στην Τήνο με ένα συμβατικό, αργοκίνητο καράβι που πλέει στο Αιγαίο. Ο καφές φίλτρου κοστίζει 4 ευρώ και το γλυκό φθάνει τα 6 ευρώ. Οι διακοπές στην Ελλάδα έγιναν μια ακριβή απόλαυση, την οποία πολλοί ντόπιοι δεν μπορούν να αντέξουν. Μια διαδρομή με το πλοίο μετ‘ επιστροφής για μια οικογένεια με αυτοκίνητο στη Λέσβο κοστίζει 600 ευρώ. Τα καταλύματα για έναν μέσο εργαζόμενο είναι απλησίαστα. Κάτω από 150 ή 200 ευρώ τη βραδιά στη Μύκονο ή στην Σαντορίνη δεν υπάρχει κάτι αξιοπρεπές για να μείνεις» αναφέρει το άρθρο, το οποίο αναπαράγει και η Deutsche Welle.
Φυσικά, το παραπάνω δημοσίευμα διαψεύδουν τα εκατομμύρια των ικανοποιημένων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρηματίες που βιοπορίζονται από τον τουρισμό.
Το ότι σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας κάποιοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους τους και τους παρέχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης είναι γεγονός. Το ότι πολλές φορές οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες επίσης. Όμως ευτυχώς, αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.