Οι "χρυσοί" μισθοί των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ με απόφαση Ξανθού – Πολάκη

Προκλητικούς μισθούς όρισαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τις… 4.000 ευρώ θα αγγίζει στο εξής ο μισθός του προέδρου του ΔΣ, θέση που μέχρι σήμερα ήταν άμισθη! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και ιδιαίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έχει στοχεύσει από την αρχή της θητείας του να πατάξει τη διαφθορά στο «βρώμικο» όπως το θεωρεί ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά δεν διστάζει να ορίσει «παχυλούς» μισθούς για τους ανθρώπους που ο ίδιος διόρισε.

Το γεγονός αναμένεται να σηκώσει πληθώρα αντιδράσεων. Ήδη οι εργαζόμενοι του Κέντρου μιλούν για «πρόκληση», καθώς, όπως λένε, υπάρχουν γιατροί με 15 χρόνια προϋπηρεσίας και λαμβάνουν κοντά στα 1.000 ευρώ μισθό.

Η απόφαση
Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, οι μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και του αντιπροέδρου, εφόσον έχουν διοριστεί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθορίζονται στο ποσό των 3.900 ευρώ και 3.200 ευρώ, αντίστοιχα, στα οποία περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές αυτών.

Σημειώνεται, όμως, ότι εφόσον ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διοριστεί με καθεστώς μερικής απασχόλησης, οι μηνιαίες του αποδοχές καθορίζονται στο ποσό των 2.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δεύτερη «επιλογή» για τον αντιπρόεδρο του επιτρέπει να διατηρήσει τη θέση του στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, θα λάβουν και αναδρομικά, καθώς η ισχύς της απόφασης είναι από 7 Αυγούστου 2017.

Εκτίναξη
Μέχρι και σήμερα οι θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άμισθες. Λάμβαναν μια αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Για τον πρόεδρο ήταν περίπου 100 ευρώ η συνεδρίαση και για τα μέλη 50 ευρώ. Πραγματοποιούνται το πολύ μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις τον μήνα. Δηλαδή ο πρόεδρος δεν λάμβανε περισσότερα από 400 ευρώ τον μήνα.

Τον περασμένο Αύγουστο, όμως, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ανταμείψει τους δύο επικεφαλής του Κέντρου.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφερόταν «η ιδιαιτερότητα και σπουδαιότητα του έργου που καλείται να επιτελέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κομβικός ρόλος, η συμμετοχή και η προσφορά του στην προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της, η παροχή υποστήριξης σε ειδικές και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού». Για όλους αυτούς τους λόγους, «ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου επιβάλλεται να εργάζονται απερίσπαστα για το Κέντρο».

Ημέτεροι
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι επιλογής της τωρινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όλοι όσοι διορίζονται από το υπουργείο Υγείας – καθώς στα μέλη υπάρχει και εκπρόσωπος της Εκκλησίας όπως και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – είχαν «ξηλωθεί» μαζί με τον πρώην πρόεδρο, Αθανάσιο Γιαννόπουλο.

Η μοναδική που είχε μείνει στη θέση της ήταν η Ευσταθία Πανοτοπούλου, σύζυγος του Αλέκου Φλαμπουράρη.
Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο καθηγητής χειρουργικής του ΕΚΠΑ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Πρόκειται για έναν γιατρό που έχει διακριθεί για την εθελοντική του προσφορά. Υπήρξε επί πολλά έτη πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου.

Αντιπρόεδρος είναι ο Αγάπιος Τερζίδης, παιδίατρος, εξειδικευμένος σε θέματα υγείας ευπαθών ομάδων και μετακινούμενων πληθυσμών. Έχει συμμετάσχει σε εθνικές και διεθνείς αποστολές των Γιατρών του Κόσμου, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της ΜΚΟ Praksis.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΕΕΛΠΝΟμισθοίΠολάκηςπρόεδρος