Σε κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας για παιδιά με αυτισμό οδηγεί ο νέος κανονισμός προσδιορισμού αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας.
Ενώ όσοι ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού είχαν ως κατώτατο ποσοστό αναπηρίας το 67% (από το οποίο ξεκινούν να δίνονται επιδόματα), πλέον το κατώτατο ποσοστό μειώθηκε στο 50%.
Τα νέα ποσοστά έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση γονέων παιδιών με αυτισμό. «Eνας μεγάλος όγκος των παιδιών αυτών θα χαρακτηρίζεται με μικρότερα ποσοστά (65%, 60%, 55%, 50%) και έτσι δεν θα δικαιούνται το επίδομα. Οπότε με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εγκαινιάζει τη μαζική περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας των παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος ώστε τα χρήματα που δικαιούνται να “περισσέψουν” για τα γνωστά πολιτικά συμφέροντα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί τις αποφάσεις του επαχθέστατου 3ου – και πλέον απάνθρωπου – μνημονίου που υπέγραψε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (ΕΟΔΑΦ).
Αναπηρικό επίδομα λαμβάνουν πιστοποιημένα ποσοστά αναπηρίας από 67% και πάνω. Σε ποσοστό 50% δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα.
Αναφορικά με τις συντάξεις, σε ποσοστό από 50% μέχρι και 66,9% η σύνταξη κυμαίνεται περίπου στα 192 ευρώ, ενώ για ποσοστό αναπηρίας από 67% μέχρι και 79,9% η σύνταξη ανέρχεται σε περίπου 280 ευρώ. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% η σύνταξη είναι ολόκληρη (384 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κανονισμός προσδιορισμού αναπηρίας έχει ήδη και άλλες αντιδράσεις, όπως των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος η οποία δεν εντάσσεται στις μη αναστρέψιμες ασθένειες, και οι ασθενείς αναγκάζονται να περνούν κάθε δύο χρόνια από επιτροπή πιστοποίησης.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ