Διευκρινίσεις Γαβρόγλου μετά τα σενάρια για νέες αλλαγές στην Παιδεία

Για τις σχολικές εκδρομές τονίζοντας πως δεν ισχύει τίποτα από όσα ειπώθηκαν περί απαγόρευσης τους, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ”.

Ο υπουργός Παιδείας, κάνει λόγο για “άδικη σπέκουλα”, μιλώντας για “ανάγκη ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγγενών ΜΜΕ να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα ζήτημα”.

Σχετικά με τις εκδρομές ο κ. Γαβρόγλου εξηγεί: «Η Υπουργική Απόφαση ενθαρρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας, σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος. Δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του Λυκείου στο εξωτερικό. (…) Δεν αποκλείουμε καμιά εκπαιδευτική ή πολιτιστική εκδρομή στο εξωτερικό. Ένα όμως από τα βασικό εφόδια ενός νέου ανθρώπου είναι να γνωρίζει τη χώρα του και τους ανθρώπους της. Εμείς θέλουμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο τους. (…) Περιορίζονται οι μετακινήσεις στο εξωτερικό που έχουν υψηλό κόστος και χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Η εκπαίδευση είναι για να μειώνει τις ανισότητες και όχι να τις διευρύνει».

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία ή ακόμα και στα πανεπιστήμια, ο κ. υπουργός Παιδείας είναι κατηγορηματικός: «Προφανέστατα όχι. Οι εκπαιδευτικοί μας δουλεύουν κατά μέσο όρο όσο περίπου και οι εκπαιδευτικοί στις άλλες χώρες του ΟΑΣΑ. Αντιθέτως, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να δοθούν στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων δυνατότητες μετεκπαίδευσης και αδειών ώστε να ανανεώνονται ερευνητικά και εκπαιδευτικά».

Για το εξεταστικό σύστημα δεν «ανοίγει τα χαρτιά του», ενώ για τις μετεγγραφές αναφέρει ότι «θα νομοθετήσουμε τη δυνατότητα όλα τα αδέλφια να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, εκτός από παιδιά οικογενειών με πολύ υψηλό εισόδημα».

Νωρίτερα, δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, έγραψε ότι το νέο ωράριο των εκπαιδευτικών είχε τεθεί από τους θεσμούς ήδη από τον Δεκέμβρη και θα έρθει προς δημόσια διαβούλευση σε νέο νομοσχέδιο, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Βέβαια όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν στη ρύθμιση, ποιες θα είναι οι εργασίες των εκπαιδευτικών πέραν των διδακτικών καθηκόντων τους και αν η ρύθμιση θα εξασφαλίζει επιβεβαίωση της παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο και, αν ναι, ποιος θα αναλάβει την καταγραφή.

Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές σε όλα τα επίπεδα και ειδικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ) με ανακοίνωσή της αναφέρει πως δεν θα δεχθεί καμία υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο.

Γαβρόγλουδάσκαλοικαθηγητέςωράρια