Σύσκεψη με θέμα την Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε στη Σύρο

Πολλά και ενδιαφέροντα προέκυψαν από τη διευρυμένη σύσκεψη με θέμα την Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Σύρο. Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Κυκλαδίτες βουλευτές, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Γιάννης Βρούτσης, ο ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, περιφερειακοί σύμβουλοι, πολλοί δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από τα νησιά των Κυκλάδων, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αρκετοί ναυτιλιακοί πράκτορες.

Η πιο σημαντική είδηση που προέκυψε, είναι πως από τον Νοέμβριο επανέρχονται τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια με τη μορφή που είχαν πριν από τρία χρόνια, γεγονός που ικανοποίησε όλους τους εκπροσώπους των νησιών. Άλλωστε, αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των Κυκλαδιτών.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η άποψη, πως θα ήταν άκρως θετικό να μπει και ένα τρίτο ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο, το οποίο θα συνδέει την Παροναξία με τη Σύρο και τις Δυτικές Κυκλάδες (για αυτό το θέμα είχε αναφερθεί ο Νίκος Συρμαλένιος στον ρ/σ Στο Κόκκινο πριν από μερικές ημέρες). Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε, πως η ηγεσία του υπουργείου δεν είναι αρνητική σε αυτήν την προοπτική. Αντίθετα, είναι ένα θέμα το οποίο θα μελετηθεί εις βάθος. Επίσης, οριστικοποιήθηκε η γραμμή, η οποία θα συνδέει τη Θηρασιά με την Ανάφη και τη Σαντορίνη, κάτι που αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, μετά από την κριτική του κ. Χατζημάρκου, τόνισε πως τα κονδύλια που δίνει το υπουργείο για την ακτοπλοΐα έχουν αυξηθεί στα 90 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Όπως δήλωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αυτό το ποσό (στο οποίο έχουν λόγο και οι θεσμοί) θα αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και μέρος των αποθεματικών του κράτους, ώστε να ενισχυθεί η ακτοπλοΐα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στάθηκε και στο πρόβλημα που προκύπτει από το μειωμένο ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών για κάποιες γραμμές, δίνοντας το παράδειγμα των Δυτικών Κυκλάδων, όπου τους χειμερινούς μήνες καμιά εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να δρομολογήσει κάποιο ταχύπλοο εκεί. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον υφιστάμενο στόλο όσο το δυνατόν πιο σωστά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντάσσει μια μελέτη προκειμένου να υπολογισθεί το κόστος μεταφοράς του κάθε νησιώτη, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στο υπουργείο ασχολούνται δύο επιτροπές με τις συνδυασμένες μεταφορές και με το Μεταφορικό ισοδύναμο. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή πολύ σύντομα.

Ο Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του, τόνισε πως πολλές φορές το κέρδος των Ναυτιλιακών συγκρούεται με τις ανάγκες των πολιτών. «Αν δεν μπορούν οι ιδιώτες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων θα πρέπει να επέμβει το κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι στα μικρά νησιά θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ιδιωτών για να δρομολογούν δικά τους πλοία.

Από τη μεριά του, ο Νίκος Μανιός στάθηκε στο γεγονός πως οι διασυνδέσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα τρία νοσοκομεία των Κυκλάδων, ώστε οι κάτοικοι των γύρω νησιών να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, τόνισε πως το ακτοπλοϊκό πρόβλημα δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, ούτε των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης. Αντίθετα, προϋπήρχε, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το αντιμετώπισαν αποτελεσματικά.

Ο Αντώνης Συρίγος, στάθηκε στο γεγονός πως οι Κυκλαδίτες έχουν επιβαρυνθεί με αυξημένο κόστος μεταφοράς, διότι στα χρόνια της κρίσης έκλεισαν κάποια ειρηνοδικεία, και ταυτόχρονα αυξήθηκε η ύλη όσων έμειναν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγούς Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης στάθηκε ιδιαίτερα στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα περισσότερα λιμάνια, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος της Sea Jet δεσμεύθηκε πως από του χρόνου η εταιρεία θα συνδέει τις Κυκλάδες με την Κρήτη και τη Ραφήνα με την Άνδρο και τη Σύρο. Ο κ. Στεφάνου, της Golden Star Ferries τόνισε πως η εταιρεία του έχει διάθεση να συνδράμει στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, αρκεί «να βοηθήσει η κυβέρνηση», ζητώντας ουσιαστικά φοροελαφρύνσεις, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Θεοδωράτος της Blue Star, λέγοντας πως πλέον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αδυνατούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ. Ο κ. Θεοδωράτος στάθηκε και στην κακή κατάσταση των Κυκλαδίτικων λιμανιών. «Αν δεν ήταν ικανοί οι Έλληνες καπετάνιοι, η ακτοπλοΐα θα είχε καταρρεύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμφώνησε και επεσήμανε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να απολογηθούν για την κατάσταση των λιμανιών και για τις συνθήκες στις οποίες αυτά κατασκευάστηκαν.

ακτοπλοΐαΣαντορινιόςΣύρος