Σύλληψη τζιχαντιστή: Τι λέει τώρα για τη συμμετοχή του στον ISIS

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από χθες ο 32χρονος Σύρος που συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Ο 32χρονος μετά τη σχεδόν τετράωρη απολογία του, κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι: «Είμαι αθώος. Δεν είμαι μέλος του ISIS». Μάλιστα δε δίστασε να προειδοποιήσει τον εισαγγελέα και τον ανακριτή, πως αν αποφασίσουν την προφυλάκισή του θα επικυρώσουν έτσι το καθεστώς Άσαντ.
Η συνήγορός του Τριανταφυλλιά Τσιούλπα, χαρακτήρισε «παραφιλολογία» όσον αφορά τα περί συμμετοχής του στον ISIS. Σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος αρχικά εργαζόταν στην αστυνομία του Άσαντ και ότι μετά προσχώρησε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής, όμως όπως είπε, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του καθεστώτος Άσαντ, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί προδότης.
Αφού εκδιώχθηκε, ο 32χρονος υποστηρίζει ότι πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, όπως λέει, τον προσέγγισε τηλεφωνικά το Iσλαμικό Κράτος και εκείνος, επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς, προσπάθησε να το σκάσει. Έτσι επικαλέστηκε αρρώστια της συζύγου του και έφυγε για την Ελλάδα, όπου αρχικά έφτασε στη Λέρο και στη συνέχεια στον Πειραιά. Από εκεί πήγε στην Ειδομένη και όταν έκλεισαν τα σύνορα μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς την απόφαση των δύο δικαστικών λειτουργών, η συνήγορος του κατηγορουμένου τόνισε ότι ο εντολέας της τέθηκε σε προσωρινή κράτηση επειδή έλειπαν σημαντικά έγγραφα από τη δικογραφία. Όπως τόνισε μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει κατά αυτής και θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος ο εντολέας της, για τον οποίο είπε ότι είναι σε σχετικά καλή ψυχολογική κατάσταση. Σημείωσε επίσης ότι ο 32χρονος είναι σε επαφή με τη σύζυγό του και ότι δεν είναι αλήθεια πως εκείνη τον κατήγγειλε.
Τέλος, η δικηγόρος του, είπε ότι έγινε δεκτό το αίτημα για αλλαγή του διερμηνέα και άρα δεν ισχύει η πρώτη ομολογία του 32χρονου, στην οποία είχε παραδεχθεί ότι πολέμησε στο πλευρό του ISIS.
Βέβαια, ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί τη συμμετοχή στο ISIS και στην Υπηρεσία Ασύλου στη Λέρο, λέγοντας ότι ήταν μέλος τόσο στο Ισλαμικό Κράτος, όσο και στο σκληροπυρηνικό παρακλάδι του, την οργάνωση Αλ Νούσρα. Γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, στο πώς τελικά του επέτρεψαν να μπει στη χώρα και να τον αναλάβει ΜΚΟ.

ISISΔικηγόροςσύλληψητζιχαντιστής