Ελληνικό: Συνεδριάζει πάλι το ΚΑΣ για την μεγάλη επένδυση - Κινητοποιήσεις του ΣΕΑ

Μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για το Ελληνικό είναι σε εξέλιξη.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι συνέχεια της διακοπείσας συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νοτίου ΑΤομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Η προηγούμενη είχε διακοπεί εσπευσμένα με κυβερνητική παρέμβαση, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου για τη λήψη θετικής απόφασης, ενώ η επόμενη που είχε ορισθεί αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει.

Και όπως είχε συμβεί στην αρχική συζήτηση του ΚΑΣ, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), έτσι και σήμερα σε σχετική ανακοίνωση καλεί τα μέλη του πάλι σε παναττική στάση εργασίας από τις 14:30 έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στην οδό Μπουμπουλίνας, έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στις 15:00.

Ο ΣΕΑ ζητά:

«Να πάρει η υπουργός πίσω την υπογραφή της από το ανυπόστατο Μνημόνιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα κατηγορηθεί για πραξικόπημα εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να πάψει κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού Νόμου με άμεσους ή έμμεσους τρόπους. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της κήρυξης του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία».
Τέλος, καλεί τα μέλη του ΣΕΑ «που είναι και μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να διαφυλάξουν τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο ΣΕΑ με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της επενδύτριας εταιρείας Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

ΕλληνικόΚΑΣΣΕΑσυνεδρίαση