Νέα στοιχεία: Χρωστάει 2 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» - Κίνδυνος για νέα διαρροή

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τον πλοιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, που βυθίστηκε τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου 2017, ανοιχτά της Αταλάντης, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ρύπανση στη θάλασσα του Σαρωνικού.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο πλοιοκτήτης χρωστά στο Δημόσιο 2 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, προκύπτει το ερώτημα πώς η εταιρεία και τα πλοία του λειτουργούσαν κανονικά, ενώ ο πλοιοκτήτης είχε εκκρεμότητες με την εφορία για ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Κίνδυνος για νέα διαρροή από το Αγία Ζώνη ΙΙ

Την ίδια ώρα, αξιωματικοί του Λιμενικού τονίζουν στην εφημερίδα «Ειδήσεις» πως -λόγω της κλίσης που έχει πάρει τον βυθό το Αγία Ζώνη ΙΙ, αλλά και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα τοιχώματά του- δεν είναι καθόλου απίθανη μια νέα διαρροή εκατοντάδων τόνων πετρελαίου στη θάλασσα του Σαρωνικού.

Αυτός ο κίνδυνος παραμένει, παρά τις εργασίες στεγανοποίησης που έχουν γίνει. Η επικινδυνότητα μιας νέας διαρροής πολλαπλασιάζεται, λόγω της αλλαγής του καιρού, που αναμένεται της επόμενες ημέρες.

Όπως τονίζουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, μια θαλασσοταραχή είναι ικανή να προκαλέσει μικρή μετακίνηση του δεξαμενόπλοιου.

Αντιρρυπαντικά «χτενίζουν» τον Σαρωνικό

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται από το πετρελαιοφόρο «SIROS» η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Παράλληλα αντιρρυπαντικά σκάφη «χτενίζουν» τον Σαρωνικό ώστε να αντιμετωπίσουν την μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το λιμενικό σώμα, στις εργασίες απορρύπανσης από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα επιχειρούν από 6 αντιρρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, δεκάδες εθελοντές και εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας με συνολικά 289 άτομα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική σε μια σειρά από περιοχές.

«Στην Σαλαμίνα δεν υπάρχει επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας, συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής επίσης δεν είναι εμφανής η ρύπανση στην επιφάνεια, ενώ συνεχίζονται εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς.

Στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο 20 ατόμων και παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Στο Ελληνικό επιχειρεί συνεργείο 38 ατόμων, καθώς και βυτιοφόρο όχημα, 2 πλυστικά μηχανήματα και αντλία. Στην πρώτη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μαρίνα Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο με 85 άτομα, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας, εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

Στον «Αστέρας Γλυφάδας» η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο 41 ατόμων, πραγματοποιούνται εργασίες από 2 αντλίες, 4 πλυστικά μηχανήματα και 4 βυτιοφόρα οχήματα, ενώ έξω από την εν λόγω εγκατάσταση επιχειρούν αντιρρυπαντικά του Λιμενικού και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης τα πράγματα είναι ικανοποιητικά. Στο Μικρό Καβούρι έχει τοποθετηθεί προληπτικά απορροφητικό φράγμα. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.

Ρύπανση επίσης δεν παρουσιάζεται και στη θαλάσσια περιοχή του Λαγονησίου».

ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙπλοιοκτήτηςΧΡΕΗ