«Δεν φταίμε εμείς» λέει ο πλοιοκτήτης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου (φωτός&βίντεο)

Αρνείται την αποκλειστική ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα -που έχει φτάσει μέχρι την Γλυφάδα- ο πλοιοκτήτης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου.

“Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα”, δήλωσε στο Live News.

Οι ψαράδες στη Γλυφάδα, είναι απεγνωσμένοι καθώς δεν ξέρουν πότε θα βγουν ξανά στη θάλασσα.

«Δεν φταίμε εμείς» λέει ο πλοιοκτήτης!

Ο Θεόδωρος Κουντούρης είναι από τους παλιούς πλοιοκτήτες του Πειραιά. Η εταιρεία που εκπροσωπεί, πρέπει τώρα να αναλάβει το βαρύ φορτίο για την καταστροφή στην θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Σε ερώτηση για το εάν το πλοίο απώλεσε όλα τα καύσιμα, απαντά:

«Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυμάνσεις».

Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει πως οι εικόνες με το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και την Γλυφάδα οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη»! Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από χθες το μεσημέρι. Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το «Blue Star Πάτμος», πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από το νησί (σ.σ. εννοεί την Ίο) εδώ».

«Το δικό σας δηλαδή δεν το παρέσυρε ο αέρας;», ερωτάται στην συνέχεια. Για να απαντήσει: «Όταν αλλάζει ο καιρός… Εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γίνονται. Υπάρχουν και άλλα πλοία που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και μπορεί κάποια κομμάτια ρυπάνσεως να είναι και από άλλα πλοία, δεν είναι ότι όλα είναι δικά μας. Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα…«.

Ο κ. Κουντούρης διαψεύδει επίσης πως στο πλοίο δεν υπήρχε το πλήρωμα που θα έπρεπε για να… προλάβει το κακό.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα είπε ο πλοιοκτήτης στο Live News:

“Ένας μήνας θα απαιτηθεί περίπου για να καθαρίσει ο Σαρωνικός”

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, εκτίμησαν ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού στον Σαρωνικό. Από το απόγευμα της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Μέχρι το Καλαμάκι, τη Γλυφάδα και τον Άγιο Κοσμά έχει φτάσει η πετρελαιοκηλίδα απ’ την βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη». Από χθες είχε εξαπλωθεί στην Πειραϊκή αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να την περιορίσουν εκεί! Από χθες το απόγευμα, κομμάτια πετρελαιοκηλίδας “μαύρισαν” και τις ακτές της Φρεαττύδας, συνοδευόμενα από έντονη δυσοσμία. Κλείνουν η μια μετά την άλλη οι παραλίες σε Άγιο Κοσμά και Ελληνικό.

Μάλιστα ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ προέτρεψε και τους λουόμενους να αποφεύγουν να κατέβουν στην παραλία.

Αυτή την ώρα, ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές του πλοίου, ώστε να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται εκεί. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.300 τόνους, εκ των οποίων οι 300, όπως φαίνεται, έχουν καταλήξει στη θάλασσα. Από χθες έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου. Στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν πλωτός γερανός, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχουεταιρείας εργασιών απορρύπανσης.

Μετά από αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας, η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, ειδικό ραντάρ και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν οι ΓΓ του υπουργείου, Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων.

Να θυμίσουμε ότι η πετρελαιοκηλίδα ξεχύθηκε στη θάλασσα, την Κυριακή, όταν βυθίστηκε το μικρό αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», το οποίο έφερε 2.570 τόνους καύσιμα. Το πλοίο βυθίστηκε νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό και η μόλυνση στη θάλασσα ήταν άμεση.

Πρώτο σημείο που μολύνθηκε ήταν η Σαλαμίνα, που η ακτογραμμή της από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια, μαύρισε απ’ το πετρέλαιο και την πίσσα. Πλέον όμως η οικολογική καταστροφή απειλεί και την Πειραϊκή.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ενημέρωσε αμέσως τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, Σταμάτη Ράπτη, ζητώντας να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες. Από χθες το απόγευμα δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και πλωτά μέσα ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης, τοποθέτησαν ειδικά φράγματα και έριξαν μεγάλες ποσότητες αντιρρυπαντικών προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Πάντως τόσο οι κάτοικοι όσο και η δήμαρχος Σαλαμίνας, τόνιζαν ότι υπήρξε καθυστέρηση λήψης μέτρων και καθαρισμού της κηλίδας, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί άμεσα κι η οικολογική καταστροφή να είναι ανεξέλεγκτη. Κι ακόμη οι καταστηματάρχες με μαγαζιά στην παραλία, διαμαρτύρονταν ότι προκλήθηκε ζημιά και στη δουλειά τους, καθώς εξαιτίας της κακοσμίας, κανείς πελάτης δεν άντεχε να κάτσει.

(Βίντεο από το Newsit)

ΠειραϊκήπετρελαιοκηλίδαπλοιοκτήτηςσαλαμίναΣαρωνικός