Κως: Φονικός σεισμός 6,4 ρίχτερ - Δυο νεκροί, δεκάδες τραυματίες - Εικόνες καταστροφής!

Φονικός σεισμός χτύπησε τα Δωδεκάνησα τη νύχτα! Στη 1.30 σείστηκε η Γη – ώρα που αρκετός κόσμος κοιμόταν ανυποψίαστος!

Τραγικός απολογισμός 2 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, απίστευτες καταστροφές…Νεκροί είναι ένας 30χρονος τουρκικής καταγωγής και ένας 20-22 ετών περίπου σουηδικής καταγωγής. Ο θάνατός τους προκλήθηκε από στέγη μπαρ που κατέρρευσε.

Αυτό είναι το μπαρ:

 

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες.

 

 

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στο λιμάνι του νησιού. Δύτες θα πραγματοποιήσουν κατάδυση για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών.

 

 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ. και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Η δεύτερη δόνηση ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.

 

 

Έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα άλλες 5 τουλάχιστον μικρότερες σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή από 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

Μάλιστα τον σεισμό ακολούθησε κι ένα μικρό «τσουνάμι», περίπου 70 εκατοστών όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Στην περιοχή συνεχίζονται μετασεισμικές δονήσεις απο 3,6- 4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Οι κάτοικοι της Κω έντρομοι, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και οι περισσότεροι κοιμήθηκαν τη νύχτα στο δρόμο.

 

 

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου της Κω, Νεκτάριος Γεωργαντής πάνω απο 100 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τους 78 να είναι ελαφρά τραυματισμένοι και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησαν. Τρεις μεταφέρονται αυτή την ώρα σοβαρά τραυματισμένοι στην Κρήτη.

Σοβαρά τραυματισμένος είναι κι ένας τουρίστας, που απ΄ τον φόβο του πήδηξε απ’ τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου που διέμενε.

Να σημειωθεί ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των ιατρών του νησιού της Κω.

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. ΑΚόμη στο νησί μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 και o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

 

Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Επίσης, σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο, την Κω και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια -όπου υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές- ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.
Λίγο βορειότερα, στη 1.38 π.μ., σημειώθηκε δόνηση 5,1 Ρίχτερ, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτμου, ανάμεσα στους Λειψούς και το Φαρμακονήσι.

Τους δύο σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ 41 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλύμνου, κοντά στο Φαρμακονήσι, στη 01.44, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, στη 01.52.

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στην ΕΡΤ1: Ανησυχούμε για τη ζωή 4-5 ανθρώπων:

«Αυτή τη στιγμή επιβιβαζόμαστε στη Ρόδο σε ελικόπτερο με κλιμάκιο του ΕΚΑΒ με υλικά που χρειάζονται στο νησί της Κω και με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Μέχρι στιγμής μας έχουν επιβεβαιώσει για δύο νεκρούς, εκτός από παλιά κτίσματα δεν έχουμε άλλες ζημιές, το οδικό δικτύο είναι σε καλή κατάσταση, αλλά όλη η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε.

«Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτίμηση για αριθμό των τραυματιών», απάντησε σε ερώτηση για τον αριθμό των τραυματιών ο κ. Χατζημάρκου επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε ανησυχία για 4-5 ανθρώπους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔωδεκάνησαΚωςνεκροίσεισμόςτραυματίες