Σκηνικό επίρριψης ευθυνών σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς επιχειρούν να στήσουν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Άγκυρα σε μια προσπάθεια να καλύψουν τόσο τα δικά τους λάθη και παραλείψεις όσο και την αρνητική στάση που τήρησε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης, αξιωματούχος του ΟΗΕ άρχισε να διαρρέει ισχυρισμούς για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Οι… ενημερώσεις αυτές γίνονται προς πολιτικούς αλλά και προς ΜΜΕ σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως πληροφορούμαστε, μαζί με τον αξιωματούχο αυτό τις μεθοδεύσεις ενισχύουν και στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο.
Κι όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης προέβη, ως γνωστό, σε υποχωρήσεις ικανοποιώντας τουρκικές αξιώσεις στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους: Εκ περιτροπής Προεδρία, βέτο, περιουσιακό, τέσσερις ελευθερίες κλπ. Υποχωρήσεις, που είχε συνδέσει με προϋποθέσεις που αφορούσαν την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και οι οποίες εάν γινόντουσαν αποδεκτές θα οδηγούσαν σε ένα προβληματικό ως προς την λειτουργία του κράτος. Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί κύκλων του ΟΗΕ; Σε γραπτό μήνυμα προς ΜΜΕ στην Ελλάδα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί την παραμονή εσαεί στην Κύπρο 950 Ελλήνων στρατιωτών και 650 Τούρκων και αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων σε δεκαπέντε χρόνια (!) αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το απέρριψε.
Διατυπώθηκε, επίσης, ο ισχυρισμός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 1 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να τον πείσει αλλά ο δεύτερος ήταν ανένδοτος! Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν την κατάρρευση της Πενταμερούς ασκούνταν πιέσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναινέσει χωρίς να συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές θέσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι Βρετανοί ήθελαν να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τις διαβεβαιώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα επιδείξει «ευελιξία» στα θέματα της Ασφάλειας και να υπογραφεί «στρατηγική συμφωνία» στη βάση του περιγράμματος Γκουτέρες. «Και πώς θα παρουσιάσουμε τη συμφωνία με αναφορές για… ευελιξία της Τουρκίας;», είχε διερωτηθεί ο Πρόεδρος. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ήταν ενοχλημένος και για το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος ήθελαν να καταγραφούν εγγράφως τα συμφωνηθέντα. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε να συντάξει το κείμενο.
Η σύνταξη του κειμένου ήταν θέση του κ. Κοτζιά που έγινε αποδεκτή. Μόνο έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για συνάντηση των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων, όπως υποδείκνυε η Αθήνα. Όταν, λοιπόν, κατά τη σύνταξη του κειμένου έγινε αναφορά στο θέμα των Εγγυήσεων υπήρξε παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τερματισμό αμέσως (immediately) των επεμβατικών δικαιωμάτων. Τότε ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως δεν το δέχεται λέγοντας πως η θέση της Άγκυρας είναι 15 χρόνια διατήρησης των εγγυήσεων και με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων για αναθεώρηση της Συνθήκης ή όχι. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως το συμπέρασμά του από τις διμερείς επαφές που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν πως αποδεχόταν την κατάργηση των Εγγυήσεων. «Όχι, όχι δεν είναι αυτή η θέση μας», απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας τη θέση του για τα δεκαπέντε χρόνια, τρεις προεδρικές θητείες δηλαδή.
Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως μπορεί να είχε παρερμηνεύσει τα όσα άκουσε από τον κ. Τσαβούσογλου. Είναι σαφές πως έχει αρχίσει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα και μάλιστα επιχειρείται από τουρκικής πλευράς και από κύκλους του ΟΗΕ να φορτωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Και τούτο μετά και τις υποχωρήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης ( και στις τέσσερις ελευθερίες) και ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στα θέματα της Ασφάλειας.
Ούτε ο Τσαβούσογλου ούτε και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσαν απόψεις, πλην γενικών και αόριστων αναφορών. Στο μεταξύ, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προσανατολίζεται να μην κατατεθεί χωριστή έκθεση για το Κυπριακό και να περιλάβει αναφορές στην έκθεση του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τούτο μπορεί, εάν τελικά γίνει, να ερμηνευθεί πολλαπλώς. Ενδεχομένως να μην θέλει να δώσει τόση σημασία στο αδιέξοδο και να αφήσει ανοικτό παράθυρο για τη συνέχιση της διαδικασίας ενδεχομένως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στην Κύπρο για συντονισμό ενεργειών ο Νίκος Κοτζιάς – Θα βρίσκεται στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα Στην Κύπρο θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς για να συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση ζητήματα συντονισμού ενεργειών μετά και το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Πενταμερούς Διάσκεψης, που είχε συγκληθεί στο Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα φθάσει την Κύπρο από τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωση. Στη Λευκωσία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συζητήσουν κινήσεις και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τις δυο κυβερνήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο την περίοδο αυτή.
Στο μεταξύ, με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα εκτάκτως στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα υπό την Προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά που είχε και την πρωτοβουλία για την σύγκληση του. Ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τα μέλη του ΕΣΕΠ για τα όσα έχουν διαδραματισθεί στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων για τη διαχείριση του στα εθνικά θέματα και κυρίως σε ότι αφορά το Κυπριακό. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, αύριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων για τα όσα έγιναν στην Πενταμερή και θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ ΜΕ Ε.Ε. Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός έναντι των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο έναντι του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς όσο και έναντι των τεχνοκρατών που παρακολουθούσαν τις συζητήσεις, ως παρατηρητές. «Εσείς δεν δικαιούστε να μιλάτε», είχε πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στον Φράνς Τίμερμανς, όταν αυτός τοποθετήθηκε για ένα από τα υπό συζήτηση θέμα, στη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης.
Πηγή: mignatiou.com