Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση της κοινής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα και τα βιβλία των Θρησκευτικών του σχολικού έτους 2018-2019.
Στην ομιλία του μετά τη συνάντηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τον διαβεβαίωσε ότι: “αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε”.
Ενώ ήταν ιδιαίτερα κολακευτικός για τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι: «Παρά τις δυσκολίες και τα πολυεύθυνα καθήκοντά του σε εποχή δύσκολη, προσκάλεσε υπό την προεδρία του σύσκεψη».
Στο κείμενο της εισήγησής του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρει ακόμη ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι θέσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Δείτε ακριβώς τι είπε στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος:
«Η ορισθείσα υπό της Ιεραρχίας τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών Ύδρας κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εργάσθηκαν εντατικά και με επιμέλεια και μας έφεραν τα εξής στοιχεία.
1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση.
Τί άλλο συμβαίνει μετά την «κατάργηση» των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2906 και Β΄ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.
2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.
3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.
4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».
Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη κάνοντας μία αναδρομή στα όσα συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος όπως είπε: “ίσως πιστεύει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών.”