«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιακή ενοποίηση» στη βάση της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» και της «ενότητας των λαών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη μεγάλη γιορτή για τα 40 χρόνια της παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και των 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Παυλόπουλος επέμεινε στην υπεράσπιση των αρχών της Ευρώπης που απορρέουν από «την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Ρώμη και τη χριστιανική διδασκαλία».
Οι παραπάνω, είπε, είναι οι τρεις πυλώνες που με θεσμικό «όχημα» την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, έχουν θωρακίσει τον άνθρωπο, στον «σισύφειο» αγώνα του να υπεραμυνθεί της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.
Επιστέγασμα αυτής της κληρονομιάς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι αρχές της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Αυτές τις αρχές πρέπει να υπερασπιστούμε, τόνισε, προκειμένου το οικονομικό στοιχείο να μην επιβληθεί στο θεσμικό, ώστε η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο.
«Στο μέτρο που ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη υποχωρούν απέναντι στην “επέλαση” του αμιγώς οικονομικού συμφέροντος -και στην ακολούθως “μοιραία” επικυριαρχία του “οικονομικού” επί του “θεσμικού” – ο δυτικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός αδυνατούν να υπηρετήσουν τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του» είπε χαρακτηριστικά
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, ότι επίκληση των αρχών αυτών έκανε στην πρώτη του ομιλία και ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στις αρχές του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης.
Μιλώντας για την κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ότι μόνον έτσι αποτρέπεται η ρήξη του κοινωνικού ιστού, ιδίως δε, οι σχέσεις μεταξύ λαών, με απώτερο στόχο την επικράτηση και εμπέδωση της ειρήνης.
Σε μια αναφορά από το βιβλίο του Γερμανού Προέδρου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε «αν θέλουν να έχουν φωνή οι λαοί, αυτή θα είναι μόνον ευρωπαϊκή και κανείς δεν μπορεί να τη μονοπωλήσει».
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της δημοκρατικής οργάνωσης του Κράτους στην Δύση, ειδικά λόγω των επιθέσεων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και τόνισε ότι ο προορισμός της Ευρώπης είναι η διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα, είπε κλείνοντας, δίνει τον δικό της αγώνα με ένα συνεπές ευρωπαϊκό «παρών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλος είπε ότι η Ευρώπη για να ξαναβρεί την ψυχή της πρέπει να αντιστρέψει τις πολιτικές λιτότητας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις κοινωνικές πολιτικές των κρατών μελών, όπως της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να έχουμε ανεξέλεγκτα όργανα, ούτε η αλληλεγγύη να είναι κενό γράμμα, είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη για μας και τα παιδιά μας, είπε καταλήγοντας.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων». Μίλησε για νίκη της δημοκρατίας στη Γαλλία, αλλά και για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, για πιο πολλή διαφάνεια και λογοδοσία, με βασική προτεραιότητα τη συνοχή.
Ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τρία ιστορικά ελλείμματα: Την αντίληψη ότι η ΕΕ ισοδυναμεί με πόρους και όχι με αξίες, να πετύχουμε ένα ευρωπαϊκό κονσένσους των πολιτικών δυνάμεων και τρίτον να υψώσουμε την ευρωπαϊκή σημαία ως φραγή στον λαϊκισμό και στον διχασμό.
Με συγκίνηση και σε προσωπικό τόνο, έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, που είχε αναλάβει το αξίωμά του το 2010 και αποχωρεί εφέτος. Είναι ο μακροβιότερος που έμεινε σε αυτό το πόστο και έζησε όλη τη διαδρομή της οικονομικής κρίσης. Μιλώντας για την Ελλάδα της κρίσης, είπε ότι ποτέ μια χώρα δεν κλήθηκε να κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα. Ο θαυμασμός μου για τον λαό και τις θυσίες του είναι απερίγραπτος, αλλά δεν μας αξίζει να ζούμε έτσι, πρόσθεσε. «Πρέπει επιτέλους να μπούμε σε θετική τροχιά, το αξίζουμε».