Ο Ερντογάν δεν δείχνει να σταματά πουθενά στο θέμα της κόντρας Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς εμφανίζεται ακόμα πιο προκλητικός λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ανοιχτά θέμα Αιγαίου, τονίζοντας ότι δεν δέχεται «τετελεσμένα», ενώ σχετικά με το Κυπριακό, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, υποστήριξε την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, από τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία.
Μάλιστα συγκάλεσε το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, προκειμένου να συζητηθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, το Αιγαίο, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Συριακό, καθώς και το ζήτημα των Κούρδων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Τουρκία προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων». Επισημαίνεται δε πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».
Την ίδια ώρα έχει τεθεί επίσημα θέμα “γκρίζων ζωνών” που σημαίνει ότι η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας. Άλλωστε οι γείτονες έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Τσεμσέ, ακόμη και σε περιοχές ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα της Θάσου και της Θράκης.
Όσο για το ζήτημα του Κυπριακού, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε πως υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες με αφορμή την υπόθεση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».
Παράλληλα, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα δειπνήσουν μαζί προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Μετά τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τίθεται εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της κρίσιμης αυτής συνάντησης. Η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει στην Κυπριακή Κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και καταθέτοντας την τουρκική θέση για το κυπριακό επισημαίνει ότι «η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού».