Στα Ιεροσόλυμα έχει μεταβεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την τελετή ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος).
Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας στις 9.15 έφτασε στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης όπου και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατόπιν ο πρωθυπουργός μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο.
Ο μακαριώτατος Θεόφιλος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενεργή του συμπαράσταση (έστω και εάν ως προς τις προσωπικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις παραμένει άθεος). Με τον κ. Θεόφιλο είχε εχθές συνάντηση και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Φώφη Γεννηματά.
Ο Πρωθυπουργός παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Επίσης στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν για το γεγονός διακεκριμένα πολιτικά στελέχη, όπως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Μελέτης Δημόπουλος, ο γενικός Προξένος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο Αναπληρωτής Γ. Προξένου Βασίλης Κοΐνης.
Να υπενθυμίσουμε ότι, τον Οκτώβριο του 2016, επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχουν αναλάβει την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, σήκωσαν μετά από αιώνες την «ταφική πλάκα του Ιησού». Κάτω από αυτή βρέθηκε «μια πλάκα μάλλον σταυροφοριακή – αυτό τεκμαίρεται από τον χαρακτηριστικό σταυρό των Σταυροφοριών που φέρει επάνω της. Και από κάτω βρήκαμε την κλίνη του βράχου που θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού» όπως είχε δηλώσει η καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας.
Οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 μετά από πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφού εξασφαλίστηκε η συμφωνία και των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που χειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα.
Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος. Η ομάδα είχε παρουσιάσει τη μελέτη της τον Ιανουάριο 2016 στην Ιερουσαλήμ ενώπιον του πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο ενώπιον των ηγετών των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν την ευθύνη του Παναγίου Τάφου και τον Μάρτιο ενώπιον του κοινού στην Αθήνα.
Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε δύο νέα στοιχεία: Την διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με το φυσικό βραχώδες υπόστρωμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός και η τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου. Η επιχείρηση αναστήλωσης σχεδιάστηκε εκ βάθρων, καθώς μία από τις πιο σημαντικές εργασίες ήταν η διευθέτηση των υπόγειων υδάτων που ρέουν κάτω από τα παμπάλαια οικοδομήματα και συνιστούν απειλή για την ευστάθειά τους. Επίσης, έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις για την στερέωση του Ιερού Κουβουκλίου, με βίδες τιτανίου οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις μαρμάρινες πλάκες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που καλύπτει τον τάφο του Ιησού.
Σαν «τάφο ζωντανό» είχε χαρακτηρίσει το μνημείο παλαιότερα η κα Αντωνία Μοροπούλου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «βιώνουμε μοναδική εμπειρία φέροντας ταυτόχρονα μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο του έργου, έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο. Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε».