Ι. Μάζης: Οι Τούρκοι μπορεί να επιχειρήσουν απόβαση στο Καστελόριζο

Την εκτίμηση του ότι δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να επιχειρήσουν σύντομα απόβαση στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, διατύπωσε ο γνωστός καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Μάζης.

Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει με σοκαριστική ακρίβεια το τωρινό σκηνικό της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, σκιαγραφώντας μάλιστα και την περιοχή που θα συνέβαιναν τα γεγονότα, δήλωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απολύτως ικανός να οργανώσει ένα πιο τολμηρό βήμα στο Αιγαίο πέλαγος, πέραν από τα συνηθισμένα περιστατικά των τουρκικών παραβιάσεων.

“Η Τουρκία από το 1956 μέχρι σήμερα, διεκδικεί συγκεκριμένες περιοχές και περιμένει με πολλή υπομονή την κατάλληλη στιγμή να ενεργήσει” επεσήμανε ο κ. Μάζης και επεκτάθηκε λέγοντας: “Εάν το δημοψήφισμα, το οποίο διατηρεί ιδιαίτερη σημασία για εξελίξεις (εσωτερικές και εξωτερικές) στη γειτονική χώρα, δεν ευνοήσει τον Ερντογάν, αν δηλαδή δεν καταφέρει να συγκεντρώσει στο πρόσωπο του την πρωθυπουργική και την προεδρική ιδιότητα, θα πρέπει να περιμένουμε στο Αιγαίο ακραίες καταστάσεις, πέραν των όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Ιωάννης Μάζης εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει να ενεργήσει στρατιωτικά στο ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της νήσου Μεγίστης, διότι πρώτον είναι ένα σημείο που του παρέχει τη δυνατότητα να δράσει με μεγαλύτερη στρατιωτική άνεση, λόγω της απόστασης του από τα μεγάλα νησιωτικά στρατιωτικά κέντρα. Η γεωστρατηγική του σημασία είναι μοναδική επιπλέον, κάτι που θα εκμεταλλευτεί ο Τούρκος πρόεδρος, αφού θα επιχειρήσει στρατιωτικές πράξεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη και λιγότερα κόστη. Η απουσία σοβαρού πληθυσμού επίσης, είναι θέλγητρο για την Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για τον ρόλο του ΝΑΤΟ σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ο κ. Καθηγητής απάντησε πως το ΝΑΤΟ θα επιλέξει να τηρήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και από τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ ο διεθνείς στρατιωτικός οργανισμός θα επαναλάβει την πάγια τακτική του για επιβολή ουδετέρων ζωνών, ούτως ώστε να αναλάβει συγκεκριμένο λόγο σε μια τέτοια κατάσταση.

Ακολούθως ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας επεσήμανε ότι η Αμερικανοί στο πιο επικρατέστερο σενάριο να μην παρέμβουν, όπως έκαναν στο παρελθόν με τα Ίμια, από την άλλη η Μόσχα πιστή στο δόγμα που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες ‘Μην επεμβαίνεις στις σφαίρες επιρροής των άλλων, για να μην επέμβουν και εκείνοι στις δικές σου’ μάλλον θα ακολουθήσει επιφυλακτική στάση ουδετερότητας, περιορισμένη απόλυτα σε μια απλή εκδήλωση δυσαρέσκειας.

ΑΙΓΑΙΟαπόβασηΜάζηςΤουρκία