Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ: Αυτά είναι τα ονόματα των δύο στρατιωτικών που φέρονται να συμμετείχαν στο αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
Πληροφορίες που επικαλείται το “Έθνος” αναφέρουν ότι οι δύο πραξικοπηματίες βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη εδώ και μερικές ημέρες, αφού πέρασαν τα ελληνικά σύνορα από τον Έβρο.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι δυό τους έχουν περάσει από την περιβόητη «Διμοιρία του Θανάτου» του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, η οποία από το όνομα και μόνο παραπέμπει σε ανάλογη εκπαίδευση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο στρατιωτικοί ανήκουν στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (τουρκικά: Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης.
Μόνο οι καλύτεροι μπαίνουν στη Διμοιρία
Στη «Διμοιρία του Θανάτου» φτάνουν μόνο οι καλύτεροι, αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν μια αυστηρή και ιδιαιτέρως απαιτητική εκπαίδευση 50 εβδομάδων.
Στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Η εκπαίδευσή και η οργάνωσή των μελών της «Υποβρύχιας Επίθεσης», μάλιστα, είναι παρόμοια με αυτές των «SEALs» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ο κύκλος εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει διάρκεια 50 εβδομάδων και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη διαρκεί οκτώ εβδομάδες και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και ανάπτυξη, η δεύτερη αφορά τη βασική εκπαίδευση και κρατά 27 εβδομάδες, ενώ η τρίτη είναι η τακτική εκπαίδευση η οποία ολοκληρώνεται έπειτα από 15 εβδομάδες.
Η αρχική μονάδα «SAT» ιδρύθηκε το 1963 στην πόλη της Αλεξανδρέττας με αρχικό όνομα το «Su Alti Komando / SAK» στα τουρκικά. Το 1974 προσωπικό της «SAT» συμμετείχε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων το 1996.