Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Ζητά με ΝΟΤΑΜ την ακύρωση ελληνικής άσκησης στην Κάσο

Όλο και πληθαίνουν οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, καθώς όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, η γειτονική χώρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ στην οποία η Κάσος ονομάζεται “Τζομπάν” (Coban) και ζητά η νότια περιοχή του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

Ωστόσο στο κείμενο γίνεται αναφορά της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει πολλάκις.

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, τρία τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν την Πέμπτη σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τούρκος ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

Η νέα αυτή είδηση έρχεται έπειτα από άρθρο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος γράφει ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική «Μιλιέτ», ο  Τσαβούσογλου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση» και προσθέτει ότι οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι «τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ξεκαθαρίζει ότι «οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

{Η ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) κατατίθεται από μια αεροπορική αρχή για να προειδοποιήσει τους πιλότους αεροσκαφών για κάθε κίνδυνο που θα συναντήσουν στην πορεία τους ή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία}

ΑΙΓΑΙΟΚάσοςΝΟΤΑΜΤουρκία