Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 η πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με πληροφορίες από την αστυνομία να κάνουν λόγο για περίπου 15.000 συγκεντρωμένους.
Ωστόσο έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, ορισμένοι από τους διαδηλωτές προπηλάκισε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχε και ο τέως Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Λόγω της έντασης, το μπλοκ αποχώρησε από το σημείο.
Πλέον όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει λειτουργούν κανονικά κι έτσι οι συρμοί σταματούν σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής.
Παράλληλα πριν από λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η Βασ. Σοφίας και άλλες κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας.
Η γενική συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι στο κτίριο του Πολυτεχνείου και η πορεία περίπου στις 17:00 το απόγευμα. Στην οδό Σταδίου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος και όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα περάσει από την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φωνάζουν συνθήματα κατά των Αμερικανών και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Στις 18:00 το απόγευμα η κορυφή της πορείας ήταν στο ύψος του Χίλτον και το τέλος της στη Βουλή. Στις 18:30 η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία.
Νωρίτερα, τα μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, συγκεντρώθηκαν στη συμβολή Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου. Όταν έφτασαν στη Χαλκοκονδύλη, ξεδίπλωσαν τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα. Οι διαδηλωτές μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και διαλύθηκαν.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στους δρόμους της πρωτεύουσας βρίσκονταν περίπου 7.000 αστυνομικοί. Σε κλοιό ασφαλείας μπήκαν υπουργεία, η Βουλή και πρεσβείες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά από το κτίριο της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας νωρίτερα το μεσημέρι
Η 43η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε λίγο πριν της 13.30 συμβατικό όχημα της αστυνομίας ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Στουρνάρη στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου 15 κουκουλοφόροι κινήθηκαν προς το όχημα το οποίο και εγκλώβισαν.
Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες κι άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα διμοιρίες των ΜΑΤ και οι νεαροί απωθήθηκαν. Οι νεαροί, σύμφωνα με την αστυνομία άρπαξαν δύο ασπίδες και δύο κράνη τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν στα αγάλματα της πλατείας Εξαρχείων.
Θεσσαλονίκη: Ένταση στην κατάθεση στεφάνων για το Πολυτεχνείο
Κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο από αντιεξουσιαστές
Σε κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο προχώρησε ομάδα αντιεξουσιαστών τα ξημερώματα, ενημερώνοντας ότι αναλαμβάνει «την πολιτική ευθύνη για την περιφρούρησή του με κάθε διαθέσιμο μέσο». Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα indymedia αναφέρεται «σπάμε στην πράξη τον αποκλεισμό που για χρόνια επιβάλλουν οι κομματικοί και κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να κρατήσουμε τον χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσες και όσους επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης και της εξέγερσης».
Με τα παραπάνω επιβεβαιώνονται οι φόβοι της ΕΛΑΣ που θέλουν πανεπιστημιακούς χώρους υπό κατάληψη να είναι εν δυνάμει ορμητήρια κουκουλοφόρων, στο περιθώριο των εορτασμών της 43ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί εν όψει της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, το απόγευμα, είναι δρακόντεια, υπό τον φόβο επεισοδίων.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε σήμερα ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων αφιερωμένης στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χθες, κατέθεσαν στεφάνι ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Σαραντατρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, υψώνεται και φέτος, για άλλη μία φορά, η σημαία του Πολυτεχνείου «με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».
ΠτΔ: Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς καιρούς
«Ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων», χαρακτηρίζει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη του 1973, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο μήνυμά του για την επέτειο, ο κ. Παυλόπουλος πραγματοποιεί αναφορά στους αγωνιστές της δημοκρατίας και στη μνήμη που οφείλεται ιδίως σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την καθιέρωσή της, και χαρακτηρίζει την επέτειο του Πολυτεχνείου, «ημέρα που μας διδάσκει, στο διηνεκές, ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς χαλεπούς για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του καιρούς, που δεν αφορούν μόνο την χώρα μας, αφού έχουν πάρει πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις».