Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν αποκλείεται να βγει “λευκός καπνός” από τη διάσκεψη, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμβούλων που θα λάβουν το λόγο και από τα όποια νομικά θέματα ανακύψουν.
Όλες οι πληροφορίες λένε ότι αργά το βράδυ θα υπάρξει απόφαση εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας που θα λάβουν το λόγο. Στη συνέχεια η διάσκεψη θα προχωρήσει σε ψηφοφορία και μαζί με την απόφαση αναμένεται και το σκεπτικό της. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ολοκληρώθηκε, η εισήγηση του Γ. Παπαγεωργίου ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου αναφορικά με τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.
Το ζήτημα της παράκαμψης του ΕΣΡ από τη διενέργεια του διαγωνισμού και ο καθορισμός του αριθμού των νέων τηλεοπτικών αδειών στις τέσσερις είναι τα κομβικά θέματα που απασχόλησαν τους Συμβούλους της Επικρατείας. Μάλιστα είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία επικαλούνται στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι προβάλλουν θέματα αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου του διαγωνισμού.
Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είναι σαφής η αλλαγή θέσης που εκφράζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη τα οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωναν ότι ενδεχόμενη γνωμοδότηση του ΣτΕ υπέρ της αντισυνταγματικότητας θα σημάνει επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις όποιες διορθωτικές κινήσεις κριθούν αναγκαίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μάλιστα όπως επισημαίνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόφαση του ΣτΕ. Το επικρατέστερο σενάριο για το Μαξίμου είναι το ΣτΕ να κινηθεί σε μια μέση οδό και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα γίνονται βελτιωτικές προτάσεις επί του νόμου Παππά, προκειμένου να θεραπευθούν οι όποιες αδυναμίες. Ωστόσο όμως τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, και να κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός στο σύνολό του ο νόμος και να χρειαστεί εξαρχής νέα νομοθετική παρέμβαση.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έριξε νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Δικαιοσύνη και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μία ημέρα μετά την δήλωση κ. Κρέτσου ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά όχι και σεβαστές», ο κ. Παππάς ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «δεν νομοθετούν τα δικαστήρια» και συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση προχωρά βάσει του σχεδιασμού της, ακολουθώντας την γραμμή του Πρωθυπουργού που τόνισε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις».
Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει -διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο- είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα με τον διαγωνισμό μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Τζανακόπουλος: πιθανώς άλλος νόμος ή διόρθωση στον υπάρχοντα
Ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, κατέστησε σαφές ότι «η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης, θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να υπάρξει νέος νόμος, ο κ. Τζανακόπουλος αποκρίθηκε ότι «μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της χώρας διατηρεί τη νομοθετική εξουσία».
Κουμουτσάκος: να αποσυρθεί, σε κάθε περίπτωση, ο “νόμος Παππά”
«Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Όπως σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «έχουμε δύο πιθανότητες: ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ή θα κριθεί συνταγματικός. Αλλά με δεδομένη τη δική μας άποψη, ότι αυτός ο νόμος στην ουσία του παρουσιάζει προβλήματα Δημοκρατίας, μια νέα πλειοψηφία – όπως συμβαίνει στις Δημοκρατίες – αλλάζει τους νόμους, ακυρώνει νόμους, τροποποιεί νόμους. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί».
Παραδέχθηκε ότι κακώς δεν έχει ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο από χρόνια, υπογράμμισε όμως ότι «ο νόμος αυτός έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά αυταρχισμού και αντιδεοντολογικά σε σχέση με τη λειτουργία της ενημέρωσης, της πολυφωνίας, του πλουραλισμού που επιβάλλεται σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Εμείς πιστεύουμε, ότι μόνο εάν ο νόμος Παππά αποσυρθεί, αυτό θα απελευθερώσει όλες τις διαδικασίες και για τη διαμόρφωση του ΕΡΣ, για να δούμε, αφού κλείσει αυτή η παρένθεση αταξίας και γκρίζων χειρισμών, πώς θα πάμε, γιατί πράγματι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση».
KKE: δεν είναι η ουσία η συνταγματικότητα του νόμου Παππά
«Το δίλημμα «συνταγματικός ή αντισυνταγματικός νόμος», που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση γύρω απ’ το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αντικειμενικά κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή, είτε με το σημερινό είτε με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες. Και στο ζήτημα αυτό συναντιούνται όλοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.