Καθοριστική για το εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας θα προχωρήσει στην εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών αναμένεται να είναι η δεύτερη κατά σειρά διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα γίνει σήμερα.
Και αυτό γιατί -ως είθισται σε όλες τις διασκέψεις- οι Σύμβουλοι της Επικρατείας θα αποφανθούν αρχικά επί του παραδεκτού των προσφυγών, δηλαδή θα εξεταστεί κατά πόσον οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου και το εάν οι προσφεύγοντες έχουν έννομο συμφέρον. Μόνο εφόσον αποφανθούν ότι οι προσφυγές έχουν υποβληθεί σύννομα, η διάσκεψη θα περάσει στην ουσία των προσφυγών που στρέφονται κατά του διαγωνισμού εγείροντας σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Κατά την πρώτη πεντάωρη διάσκεψη της Τετάρτης ο εισηγητής Γ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε υπέρ της άποψης ότι οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν ως απαράδεκτες, δηλαδή νομικά αβάσιμες. Η εισήγησή του δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια, καθώς θα ακολουθήσει ψηφοφορία, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης.
Σε περίπτωση που οι Σύμβουλοι ταχθούν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών η διάσκεψη θα περάσει στο θέμα της συνταγματικότητας και θα εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα των δύο πλευρών, των καναλιών και του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν και άλλες διασκέψεις, ώσπου η Ολομέλεια να καταλήξει σε απόφαση.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι προσφυγές κριθούν απαράδεκτες, τότε δεν θα υπάρξει απόφαση για τη συνταγματικότητα και η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί χωρίς να μπει στον πυρήνα των προσφυγών. Όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές το όλο ζήτημα θα επανέλθει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε έχει προσδιοριστεί η συζήτηση νέου κύκλου προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα ή μη της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Την ίδια ώρα, την συγκρότηση του ΕΣΡ θα επιχειρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η Διάσκεψη των Προέδρων. Χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ θα γίνει συζήτηση επ’αυτής και λήψη απόφασης.
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα δείξει διάθεση συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μόνον εφόσον η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο Παππά, κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης. Η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα πήρε διαστάσεις η οποία αποτυπώθηκε με έναν… πόλεμο ανακοινώσεων.