Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει την Πέμπτη στις 17.00 και το πρωί της Παρασκευής η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί και απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Αξίζει η αναφερθεί ότι οι προαναφερθείσες συνεδριάσεις ορίστηκαν από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου, μετά την ματαίωση με δική του πρωτοβουλία της συνεδρίασης της 30ης Σεπτεμβρίου επικαλούμενος λόγω «κλίματος».
Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Ν.Σακελλαρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «ενόψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα από 13 -9- 2016 για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».
Στις δύο διαδοχικές διασκέψεις θα συμμετάσχουν 30 μέλη, ενώ εκτός του προέδρου θα μετέχουν και τρεις αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και τρεις πάρεδροι του ΣτΕ, οι τελευταίοι χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα “Τα Νέα” με την ρύθμιση θα απαγορεύεται στην DIGEA να μεταδίδει πρόγραμμα καναλιών χωρίς άδεια, ενώ θα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για κάθε παράβαση. Επιπλέον, η ΕΡΤ θα εξαιρεθεί από την διαφήμιση, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και τα κανάλια που δεν θα διαθέτουν άδεια, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται φορολογικά οι συναλλαγές διαφήμισης.
Παράλληλα, προωθείται η αποκλειστική, ενιαία διαχείριση των διαφημίσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπό την εποπτεία του Υπουργείο Επικρατείας, με την επιβολή ενός νέου φόρου 10% επί των διαφημίσεων, ο οποίος θα προστεθεί στον υπάρχοντα φόρο 20% συν τον ΦΠΑ, που αυξάνουν την τελική τιμή των προϊόντων, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι εκτός από τρία κανάλια όλα τα άλλα είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και υπογράμμισε ότι τα “κόκκινα δάνεια στον κλάδο των ΜΜΕ είναι της τάξης του 25%, σχεδόν στο μισό του συνολικού μέσου όρου ανά την Ελλάδα που είναι 45%.