Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, ένα θεσμό που κρατά 11 χρόνια.
Βασικός στόχος είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος της Πατησίων από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Διαδραστικά Εργαστήρια
Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας και προβάλλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.
Eπίσης, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση σε γιγαντοοθόνη με το Control Room του Πειράματος ALICE στο CERN, με δυνατότητα απευθείας ερωτήσεων από το κοινό.
Επιπροσθέτως, θα παρουσιαστεί διαδραστικά το καινοτόμο έργο της συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, που εκπονείται με βάση την ολοκληρωμένη διεπιστημονική μελέτη που διεξήγαγε το ΕΜΠ, το οποίο είναι και υπεύθυνο για το πρωτοποριακό in situ διεπιστημονικό εργαστήριο monitoring σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ταυτόχρονα ιερό τόπο λατρείας, που παραμένει επισκέψιμος καθ’όλη τη διάρκεια του έργου.
Το κοινό, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με τους ερευνητές, συμμετέχοντας σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, εκπλήξεις και δρώμενα.
Ενδεικτικά, θα διεξάγονται πρωτότυπα χημικά πειράματα με νανοϋλικά, πολυμερή, καύσιμα, εφαρμογές laser, μετρήσεις φυσικής ραδιενέργειας, θα γίνουν επιδείξεις ρομπότ, τρισδιάστατων απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές μελέτες.
Η Βραδιά διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 ‘Invitation to Researchers’ Night 2016-2017 Hellas’ με Επιστημονική Υπεύθυνο για το ΕΜΠ την Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνδιοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Γραφείου Διασύνδεσης – Εξυπηρέτησης Φοιτητών & Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ και της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Πηγή : Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο