Βροχή θανάτου: Βιβλικές καταστροφές- Τέσσερις νεκροί & μια αγνοούμενη

Βαρύς είναι ο απολογισμός από την πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία που “χτύπησε” με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη νότια Πελοπόννησο και περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καλαμάτα και στη Λακωνία, ενώ στη Μηχανιώνα εξακολουθεί να αγνοείται μία 53χρονη γυναίκα.

Νεκρός ανασύρθηκε ένας 72χρονος στον Βλαχιώτη Λακωνίας, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο. Ο άτυχος ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός 200 μέτρα από το σπίτι του. Επίσης, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα στο χωριό Πήδημα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια. Ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι πιθανότατα πέθανε από παθολογικά αίτια.

Σε ό,τι αφορά στη γυναίκα που εξακολουθεί να αγνοείται, πρόκειται για μια 53χρονη της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από χθες τα ξημερώματα. Η 53χρονη γυρνούσε σπίτι της με το αυτοκίνητό της από την εργασία της. Ενώ βρισκόταν στην περιοχή της Μηχανιώνας, επικοινώνησε με τον σύζυγό της και καθώς ήταν τρομαγμένη από τη στάθμη του νερού που ανέβαινε στον πλημμυρισμένο δρόμο, αυτός της είπε να σταματήσει το αυτοκίνητό της και να βγει. Από εκείνη τη στιγμή η γυναίκα αγνοείται, ενώ το αυτοκίνητό της βρέθηκε.

Τεράστιες οι καταστροφές στη Μεσσηνία

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία στην πόλη της Καλαμάτας και στο σύνολο του δήμου, σύμφωνα με την πρώτα στοιχεία. Με τον δήμαρχο Καλαμάτας επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ενημερώθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υπουργοί της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους.

Οι περισσότερες σημειώθηκαν, στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο. Στη βόρεια και τη δυτική πλευρά της πόλης, στις οδούς Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, στην Νέα Είσοδο, την Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα και στην νότια πόλη, στις οδούς Κρήτης και τη Ναυαρίνου. Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου. Επίσης έκλεισε το αεροδρόμιο και 7.000 ελεύσεις επιβατών ακυρώθηκαν, αφού όλες οι πτήσεις από και προς την Καλαμάτα δεν έγιναν.

Πλημμύρισαν πέντε σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό κτήριο στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», το κλειστό γυμναστήριο Τέντα, ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Καλαμάτας πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

Στη Θουρία, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας – Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην Άνθεια και την Αιθαία, ενώ υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Λόγω έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

1. Στο 13ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Σκάλας – Γερακίου (Τ.Κ. Βρονταμά).

2. Από το 1ο έως το 1,3  χιλιόμετρο της Επ. Ο. Απιδέας – Αγίου Δημητρίου Ζάρακος (Τ.Κ. Απιδέα).

3. Από το 1,6ο έως το 1,8ο  χιλιόμετρο της Επ. Ο. Γούβες- Αγ. Δημήτριο (Τ.Κ. Γούβες).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:

1. Στο 222ο χιλιόμετρο της Ν.Α.Α.Τ.Κ., Τ.Κ. Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας- Τρίπολης.

2. Στο 5ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Ασπροχώματος – Πύλου, (Είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.

Όπως επισημαίνεται από το Δήμο Καλαμάτας, με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, επικοινώνησαν και ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και δήλωσαν ότι θα υπάρξει αρωγή του κράτους σε όλα τα επίπεδα, για αποκατάσταση της πόλης και των χωριών και στήριξη προς τους πληγέντες.

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας διενεργούν καταγραφές ζημιών, στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας, στην Διεύθυνση Πρόνοιας για κατεστραμμένες οικοσκευές, στην Διεύθυνση Προγραμματισμού για ζημιές σε επιχειρήσεις, στην Διεύθυνση Γεωτεχνικών για ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για ζημιές σε υποδομές. Οι πλημμυροπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Καλαμάτα βρέθηκε το απόγευμα κι επισκέφθηκε τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία, ο Αντώνης Σαμαράς. “Είναι πραγματική τραγωδία, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε”, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, που περιόδευσε σε γειτονιές της Καλαμάτας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θερμαϊκού

Ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

«Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή.

«Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.

ΘεσσαλονίκηΚακοκαιρίαμεσσηνιανεκροίπλημμύρες