Πτώση για τα ελληνικά ΑΕΙ στην λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια

Σε πτώση στην παγκόσμια λίστα κατάταξης της QS με τα καλύτερα πανεπιστήμια βρίσκονται τα 5 από τα 6 ελληνικά ΑΕΙ που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Συγκεκριμένα:

  • Tο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) παραμένει το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη, ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Όμως σημειώνει πτώση 19 θέσεων και βρίσκεται στην 395η θέση. Επιπλέον, δεν συγκαταλέγεται στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων 250 ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς έπεσε 8 θέσεις σύμφωνα με το δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα.
  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έπεσε από την κατηγορία 461-470 στην κατηγορία 491-500
  • Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν ανήκει πλέον στα κορυφαία 200 ερευνητικά ιδρύματα (αλλά στα 300), καθώς υπήρξε σημαντική μείωση στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα, παράμετρος που χρησιμοποιείται από την QS ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου
  • Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσαν μείωση στο δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα

Η Ελλάδα παραμένει ωστόσο και φέτος με 3 εκπροσώπους στα κορυφαία 300 των ερευνητικών ιδρυμάτων: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.​

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την QS, η πτώση των ερευνητικών επιδόσεων των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται στην αδυναμία τους να προσεγγίσουν νέους ερευνητές – διδάκοντες από το εξωτερικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) παραμένει στην κορυφή της λίστα του QS ως το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 5η συνεχόμενη χρονιά. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εκτοπίζει το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από τις τρεις πρώτες θέσεις.

ΑΕΙλίσταΠανεπιστήμια